Er ‘Operation Anaconda’ forbi?

Det er en kendsgerning, at USA har fået store skrammer i slaget ved Gardez og har trukket store styrker ud. I fredags meddelte den amerikanske krigsminister Rumsfeld at slaget ville være afsluttet i løbet af weekenden efter at hundredvis af mujahedinere (Al Qaeda/Taliban) skulle være blevet dræbt ved massive bombardementer, der også har omfattet brug af helt nyudviklede bomber med sprængkraft som små atombomber.

Søndag annoncerede det amerikanske militær pludselig, at 400 amerikanske tropper trækkes ud.
– Vi trækker 400 af vores styrker tilbage, og jeg tvivler på, om der vil komme andre i stedet, sagde en amerikansk militærtalsmand.
På spørgsmålet om, hvorvidt tilbagetrækningen betød afslutningen på USAs deltagelse i det otte dage lange slag i nærheden af Gardez, 150 kilometer syd for Kabul, svarede en anden talsmand, major Bryan Hilferty:
– I denne konkrete fase er svaret ja!
Mujahedinerne siger, at ‘Operation Anaconda’ er indstillet, fordi de har taget 18 amerikanere til fange, heriblandt mindst to højtstående officerer. De påstår også, at USA har tilbudt forhandlinger med henblik på en aftale omkring disse fanger.

De vestlige medier har samtidig rapporteret om modsætninger og splittelser blandt USA’s afghanske lejetropper og allierede. Op til weekenden sendte Karzais interim-regering 1000 hovedsageligt tadjikiske regeringstropper af sted for at styrke den amerikanske operation, der oprindeligt skulle have været overstået på et par dage, men som nu har varet i ni.

Ifølge mujaheddin-kilder overgav kommandanten for disse styrker, en af regeringens mest betroede kommandanter Basser Salangi sig, da han nåede frontlinjen sammen med 32 af sine mænd. Det resulterede i at USA’s afghanske styrker opgave deres positioner og flygtede.

Ifølge de samme kilder skal en fransk soldat være blevet dræbt i Kabul lufthavn, da han prøvede at demontere en bombefælde, i den anden af den type guerilla-aktioner i Kabul mod de ‘fredsbevarende’ styrker til beskyttelse af Karzai-regeringen. Ved den første dræbtes tre danske og to tyske soldater, mens otte såredes.

Netavisen 11. marts 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne