Danske soldater i kamp i Afghanistan

At Afghanistankrigen langt fra er slut fremgår af den kendsgerning, at USA og dets afghanske og ‘allierede’ partnere er i gang med den største landoperation overhovedet siden krigen begyndte den 7. oktober.
Nyhedsbureauerne har meldt om hårde kampe og ‘uventet stor modstand’ fra Taliban-styrker (som også kaldes Al Qaeda-styrker) i kampområdet kun 130 km. fra hovedstaden Kabul, hvor en større gruppe Taliban-styrker gennem de seneste uge skal have omgrupperet sig i Shahi Kot- bjergene sydøst for Gardez, nær grænsen til Pakistan. Amerikanere skal være blandt de dræbte og sårede angrebsstyrker.

Angiveligt går operationen ud på at forhindre etableringen af en ny base for ‘den slagne taliban-hær’, hvorfra den vil fortsætte kampene mod den midlertidige af USA indsatte regering og mod de fremmede besættelsestropper.
Ifølge den amerikanske hærledelse deltager udover et stort kontingent afghanske soldater på mindst 1500 mand en større gruppe amerikanske specialstyrker samt specialstyrker fra Australien, Canada, Frankrig, Tyskland, Norge og – Danmark. Der er 100 danskere fra Jæger- og Frømandskorpset i Afghanistan, afsendt med samtlige folketingspartiers bifald.

Forsvarskommandoen vil ikke give nogen som helst oplysninger om dansk deltagelse i de militære operationer ‘før soldaterne er hjemme igen’, meddeler den.
Det gælder vist også for tilfælde af danske dræbte eller sårede.

Amerikanerne har indsat en nyudviklet bombe i kampene, som har været testet i USA i december og nu bruges mod levende mål: en såkaldt ‘thermobarisk’ bombe, beregnet til at dræbe i huler og undrejordiske gangsystemer. Den er laserstyret, vejer knap en ton (907 kg) og har en særlig eksplosiv ladning, som ved eksplosionen skaber et tryk, der suger al ilt ud af huler og gange ved nedslagsstedet – og dermed skulle dræbe alt levende i nærheden.
Ruslands anvendelse af tilsvarende bomber i den beskidte krig mod Tjetjenien har vakt internationale protester.
Også andre steder i Afghanistan rapporteres der om bombardementer mod og angreb på ‘lommer af Taliban/Al Qaeda’-styrker. I nogle medier betegnes den igangværende amerikanske offensiv ved Gardez som ‘den største og vigtigste’ i hele krigen.

Dermed synes det at være en kendsgerning, at sejrsmeldingerne fra indtoget i Kabul i december og senere ved indtagelsen af Kandahar – ‘talibans sidste styrkeposition’ – var både forhastede og fejlagtige. Talibanerne selv har hele tiden erklæret, at de opgav Kabul og en række andre byer for at omgruppere sig, overvintre og genoptage kampene som guerillakampe efter vinteren, sådan som det var tilfældet under den sovjetiske besættelse gennem 10 år.

Den danske krigsdeltagelse giver regeringen og samtlige de partier, der har støttet udsendelsen af soldater til Afghanistan, Enhedslisten indbefattet, et medansvar for USAs og alliancens krig, der overtræder intgernational ret, for den fortsatte ødelæggelse af det sønderbombede land og for den humanitære katastrofe i form af sultedød og sygdomsdød blandt civile, der kunne være undgået.
Krigspartierne bærer også ansvaret for eventuelle danske tab . . .

Se også
Fordobling af dansk international styrke Netavisen 05.03.02
Afghanistankrig ‘kun lige begyndt’ Netavisen 21.02.02
Indtoget i Mazar-i-Sharif og Kabul Netavisen 14.11.01

Netavisen 4. marts 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne