Titusinde protesterer mod amerikanske tropper i Arauca, Colombia

Den olieproducerende Arauca-provins har siden den 11. februar været lammet af en generalstrejke. Titusind rasende bøndre og oliearbejdere har besat byerne Saravena, Arauquita og Fortul i den olierige vestlige provins – de har blokeret hovedvejene og forlanger at amerikanske specielstyrker trækker sig ud af området, rapporterer det progressive colombianske nyhedsbureau ANNCOL.
De amerikanske styrker vejleder enheder fra de colombianske antioprørsstyrker, som har været involveret i grove menneskeretskrænkelser.

Protesterne begyndte den 11. februar, da ledende amerikanske regeringsembedsmænd indbefattet ambassadøren i Colombia Anne Patterson besøge oliefelterne i Caño Limón. Amerikanerne meddelte, at Washington vil øge sin militære tilstedeværelse i provinsen og at USA vil give 98 mio. dollars til Arauca’s berygtede 18. brigade, som i øjeblikket trænes af amerikanske’Grønne baretter’. Brigaden ledes af en tidligere student på den amerikanske terrorudklækningsanstalt SOA (School of the Americas) brigadegeneral Carlos Lemus Pedraza, og den er frygtet over hele provinsen på grund af dens brug af dødspatruljer for at terrorisere fagligt aktive tillidsfolk og bønder. Ifølge den lokale afdeling af de nationale landboforeninger har mordere fra Lemus’ brigade dræbt 300 ubevæbnede indbyggere i provinsen, børn indbefattet, siden 1. juli 2001.

Den 18. februar havde protesterne udviklet sig til generalstrejke og vejene var blokeret. Demonstranterne forlanger at USA trækker sine styrker ud af provinsen og at planerne om at forstærke den 18. brigade med endnu en brigade på 1000 mand droppes. De kræver også en uafhængig international undersøgelse af dødspatruljemordene. Den 19. demonstrerede sympatisører foran den amerikanske ambassade i hovedstaden Bogota med krav om ‘at stoppe den amerikanske militærintervention i Arauca’.

Penegene til den militære opbygning kommer fra det såkaldte antinarko-program ‘Plan Colombia’ – som reelt er en militær ‘hjælpepakke’, som har tildelt den colombianske regering godt 2 milliarder dollars siden 1999 til ‘oprørs-‘ eller ‘terrorbekæmpelse’.

I sidste uge erklærede den amerikanske udenrigsminister Colin Powell i en senatshøring, at de 98 mio. dollars til den 18. brigade er vitale for at sikre beskyttelsen af Caño Limón-olierørledningen mod ‘terroristangrebl’. Rørledningen drives af det amerikanske multinationale olieselskab Occidental Petroleum og er gentagne gange blevet angrebet af oprørstyrkerne, som mener, at de colombianske olierigdomme skal komme landets fattige befolkning og ikke de transnationale selskabers aktionærer til gode.

Se også
Verdens største terroristtræningscenter hedder SOA og ligger i USA

Netavisen 25. februar 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne