Generalstrejke i Nepal viser massiv støtte til opstand

Nepal var lørdag lammet for anden dag i træk af en generalstrejke, som Nepals Kommunistiske Parti (Maoister) har opfordret til. Den viser en massiv folkelig opbakning bag opstanden.

Strejken er en reel styrkeprøve mellem Deubas-regeringen, der for fire måneder siden afbrød fredsforhandlingerne med den maoistisk-ledte befrielseshær og på ordre fra den illegitime konge, der blev indsat sidste år efter en massakre i kongehuset – i strid med den nepalesiske forfatining, som forbyder, at hæren sættes ind mod nepalesere.

Deuba-regeringen lovede hurtige resultater af hærens offensiv, som har ramt tusindvis af civile, men ikke knægtet folkehæren. Ved tre koordinerede angreb i sidste uge på hær- og politienheder, der bekæmper folkehæren, blev næsten 200 soldater og betjente dræbt.
Deubaregeringen har forlænget undtagelsestilstanden og modtaget støtte og militærudstyr fra både USA og ‘arvefjenden’ Indien – men generalstrejken viser, at den folkelige opbakning ikke ligger på regeringens og kongehusets side.

Ifølge regeringstalsmænd (hvis oplysninger ofte har vist sig at være uvederhæftige) er strejken forløbet ‘stille og roligt’. Det vil sige, at der endnu ikke foreligger informationer om, hvordan hær og politi har forholdt sig til de strejkende, antal af arrestationer o.s.v. Tusindvis er blevet arresteret i de foregående måneder ifølge en skærpet ‘terroristlovgivning’ på mistanke for at sympatisere med opstanden.

Indenrigsminister Khum Bahadur Khadka siger ifølge Times of India, at regeringen vil fortsætte offensiven mod folkehæren:
– Vi har lagt en plan og parlamentsbeslutningen om at forlænge undtagelsestilstanden har opmuntret os til at gennemføre den, siger han – uden at afsløre hvad den går ud på.

Times of India citerer øjenvidner for, at den to-dages generalstrejke har lammet al trafik, og været total og landsomfattende. Den gennemføres som en protest mod undtagelsestilstanden og som en markering af 7-årsdagen for opstandens begyndelse.

Netavisen 24. februar 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne