Angola: Savimbis død bekræftet

Den angolanske hær har dræbt et af imperialismens og nykolonialismens mange brutale instrumenter i Afrika – UNITA-lederen Jonas Savimbi. Den angolanske hærs rapporter er blevet bekræftet af en portugisisk journalist, som siger, at han har set Savimbis lig, gennemhullet af 15 skud.

I mere end 30 år har Savimbi og hans organisation UNITA – der angiveligt betyder Den Nationale Union for Angolas Fuldstændige Uafhængighed – været et instrument for imperialistmagterne, først og fremmest USA, som finansierede hans krig for at erobre magten i landet i flere årtier – især i den periode Sovjetunionen med støtte fra Cuba havde en afgørende indflydelse i landet. På dette tidspunkt betegnede Savimbi sig som ‘maoist’, og hans hær havde forbindelser med den ældede Mao Zedongs Kina., som anså den sovjetiske socialimperialisme for fjende nr. 1 på globalt plan. Det dyrkede i Afrika også forbindelser med den blodige diktator Mobuto i Zaire.
Borgerkrigen i Angola udbrød i 1975, da landet frigjorde sig for sin status som portugisisk koloni.

Efter Sovjetunionens sammenbrud med dens følger også på andre kontinenter end det europæiske har der været mindre brug for Savimbis tjenester. Flere fredsaftaler blev indgået, senest i 1994 med FN som mægler. Den brød sammen i 1998, og siden har borgerkrigen krævet titusinder af nye ofre. Savimbi blev dræbt i provinsen Moxico i det sydøstlige Angola, hvor regeringshæren i de sidste måneder har gennemført en offensiv mod UNITA. Adskillige ledende UNITA-folk er blevet pågrebet.

Netavisen 24. februar 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne