Afghanistankrig kun ‘lige begyndt’

Den amerikanske general Richard Myers, øverstbefalende hærchef, har erklæret, at Afghanistankrigen kun ‘lige er begyndt’. På et pressemøde mandag i New Delhi understregede han, at en yderligere amerikansk militær indsats var nødvendig for at bringe stabilitet til landet:
‘Nogle fremtrædende amerikanske lovgivere har erklæret at krigen i Afghanistan i det væsentligste er forbi. Jeg tror, vi kun har set begyndelsen.
Der eksisterer fortsat en trussel i Afghanistan. Den vil være der et stykke tid enndu indtil vi kan fange den resterende ledelse og forsøge at gøre situationen mere sikker.’

Sammen med Nordalliancens indtog i Kabul og Talibans fald begyndte også stridighederne mellem rivaliserende krigsherrer, og hundredvis er blevet dræbt i slag og magtkampe mellem disse. Officielt har USA ikke taget parti i disse stridigheder. Reelt har en række bombardementer grebet ind i dem. Nu har USA også officielt givet ordre til bombardementer mod ‘fjendtlige styrker’, som ikke har noget at gøre med Taliban-regimet, og som hidtil har støttet den amerikanske krigsførelse, eller forholdt sig passive. Det drejer sig bl.a. om en række militser, som er modstandere af den amerikansk-indsatte Karzai og hans regering.
Nyhedsbureauerne rapporterer om to sådanne amerikanske bombetogter i nærheden af den sydøstlige by Khost.

En rapport fra FNs observatør-komité for Afghanistan, en femmands-gruppe udpeget direkte af Kofi Annan, erklærer samtidig, at Taliban har tilstrækkelige styrker og militært udstyr til at udløse en væbnet opstand i Afghanistan. Observatørerne mener, at Taliban kan indlede et angreb med jord-til-jord missiler og ‘masseødelæggelsesvåben’. Resterne af Taliban og Al Qaeda ‘har mulighed for at true den igangsværende fredsproces i Afghanistan’, siger rapporten, der også konstaterer, at Taliban fortsat nyder tilstrækkelig støtte i befolkningen til at kunne gennemføre en opstand.

Imens påkalder Karzai-regeringen (som reduceres af indbyrdes mord) konstant en øget og mere aktiv rolle fra de udenlandske soldater i forskelligt regi.
En højtstående amerikansk general er samtidig sendt til Afghanistan for at bistå Karzai-regeringen med at rekruttere, uddanne og aflønne en hær, der vil være loyal mod Karzai og USA.

Netavisen 21. februar 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne