Protesterende spanske studenter anholdt som terrorister

Den spanske elev- og studenterbevægelse har været blandt de mest aktive i EU-landene imod gennemførelsen af EUs nyliberale politik på uddannelsesområdet. I oktober gennemførte titusindvis studerende store protestdemonstrationer mod den spanske regerings uddannelsespakke – og protesterne har foregået uafbrudt siden. Den 14. november demonstrerede 200.000 skoleelver og studenter i Madrid – og spanske studerende var meget aktive i den europæiske aktionsuge for studerende op til Laeken-topmødet.

15 spanske studerende blev tirsdag den 12 februar anholdt efter 50 dages protest-“camp” foran Sevillas Rådhus. De anholdte tilbageholdtes med henvisning til spansk antiterrorlovgivning – i et forsøg på at kriminalisere den nye elev- og studenterbevægelse, der vokser frem.
De spanske studerende demonstrerer mod en øget liberalisering af uddannelses systemet, som bl.a. indebærer øget brugerbetaling og studyfees (studieafgifter).

Det er et soleklart eksempel på, hvad de nationale antiterrorlovgivninger, som nu gennemføres i EU-landene, Danmark indbefattet skal bruges til: At undertrykke den politiske protest.

Netop Spanien er i dette halvår EU-formand og har gjort ‘terrorbekæmpelse’ til sin hovedsag. Det organiserede en EU-konference om terror i januar – og har nu fremsat forslag om styrket overvågning af ‘terrorister’ – hvad der i anden sprogbrug kaldes politiske aktivister.

Et spansk forslag til stramning af EUs politk siger, at EU-landene er kendetegnet ved en ‘gradvis forøgelse af vold og anden kriminel ødelæggelse under topmøder udført af radikale ekstremistgrupper som tydeligt terroriserer samfundet (!)’. Det er handlinger udført af ‘et løst netværk som skjuler sig bag diverse ideelle kampsager’. Hermed menes ‘organisationer som benytter sig af sin lovlige status til at hjælpe og medvirke til, at terrorgrupper når deres mål’!

Spanien vil derfor have skabt en systematisk overvågning og informationsudveksling EU-landene imellem om ‘terroristgrupper’, der benytter sig af ‘voldelig storbymæssig ungdomsradikalisme’ som ‘instrument til at nå deres forbryderiske mål’.

Den voldsomme retorisk skal skjule, at det drejer sig om studerende, der protesterer mod øget brugerbetaling, antiglobaliseringsmodsdtandere, der ikke bryder sig om nyliberal politik, og fredstilhængere, der ikke kan lide krig og protesterer mod deres landes deltagelse i aggression.

Efter stort pres er alle de anholdte nu løsladt – men forsøgene på kriminalisering ikke stoppet. Protesterne omkring denne sag fortsætter.

Læs mere om studenterne her
Internationale studenterprotester mod terroranklage (AntiLOU, Engelsk)
Hjemmeside om de internationale studenter- og elevprotester

Læs mere om Spaniens terrorkampagne her (Indymedia, Norge)

PLS & Netavisen 18. februar 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne