3 internationale manifestationer mod krig og imperialistisk globalisering

Globalizing_Resistence

Globalising Resistance, World Social Forum, Porto Alegre Brasilien 2002

Brasilien, New York, Tyskland: Magthaverne havde drømt om, at med den 11. september ville protesterne mod den imperialistiske globalisering være afsluttet – og at fredsbevægelsen ville begrænse sig til en lille flok fra den ‘yderste venstrefløj’.

Tre begivenheder i weekenden frem til i dag viser det modsatte: antiglobaliseringsbevægelsen er levende og stærk – og den internationale bevægelse mod den amerikanske krig og terror styrkes.

I går sluttede Verdens Sociale Forum sit gigantmøde i Porto Alegre, Brasilien. Mere end 50.000 fra langt over 100 lande deltog – antiglobaliseringsaktivister, fagforeningsfolk, politiske partier, ungdomsorganisationer, NGOer i stribevis.

I en afsluttende erklæring siges der klart Nej til neoliberalisme og krig.
Erklæring fra Porto Alegre II (Engelsk)
Call of social movements
Resistance to neoliberalism, war and militarism: for peace and social justice

Erklæringen understreger sammenhængen mellem de to fænomener – og tager stilling imod USA’s og de af den kontrollerede internationale økonomiske og militære organismers politik i forhold til Palæstina, Irak, Colombia og Argentina. Den fordømmer virkningerne af den neoliberale politik på de fattige landes finanssystemer og de ødelæggende sociale virkninger af neoliberalismen på landbruget, for arbejdsløsheden, flugt og emigration.

Den kritiserer beskæringen af de sociale og demokratiske rettigheder og bedømmer krigen som en krig, som føres mod de fattige og mod lønarbejderne. Racisme og patriarkat stilles sammen med kapitalisme som onder, som deltagerne i forummet vil overvinde.

Konferencen vedtog også et helt sæt af internationale mobiliseringer for resten af året ved forskellige begivenheder der fremmer den neoliberale dagsorden og den kapitalistiske globalisering. Herunder til EU-topmødet i København i december 2002.

Trods massiv politimønstring med omkring 40.000 betjente viste titusinder af demonstranter i New York mod Det Økonomiske Verdensforum WEF (Davos-mødet, der var flyttet til hotel Waldorf Astoria, Manhatten), at også i USA lever bevægelsen mod monopolernes globalisering og mod den amerikanske terrorkrig – og den styrkes.

Omkring 5000 deltog i demonstrationen mod krig og sociale nedskæringer lørdag, arrangeret af International ANSWER.

Det var en vigtig sejr den amerikanske fredsbevægelse og anti-globaliseringsbevægelsen: På trods af at begge er erklæret døde eller hensygnende i de borgerlige medier, viste de sig at have kraft til at ytre en protest i selve hjertet på den by, som den 11. september blev angrebet. De første kraftige proteststemmer dér siden den dag.

NATOs såkaldte ‘sikkerhedskonference i München’ afholdtes i weekenden – og bystyret dekreterede demonstrationsforbud. En koalition af 70 antiNATO, antikrigs og andre organisationer og bevægelser havde forhåndsanmeldt protester, demonstrationer og seminarer. På trodsa af demonstrationsforbuddet, massiv politikontrol over hele byen og afvisning af mistænkelige mulige demonstrerende i tog og i bil på indkørselsvejene til München (som sendtes retur) gennemførtes flere manifestationer i gaderne under mødet. Mindst 7000 protesterede i lørdags. Mindst 500 demonstranter blev anholdt.

I konferencehallen opfordrede den rabiate amerikanske vicekrigsminister Paul Wolfowitz og senator John McCain (R-Ariz.) , deres allierede fra 43 lande om at deltage i en krig mod Bagdad – og erklærede samtidig, at USA om nødvendigt ville gå i krig alene.

Krigskursen ligger fast. Den imperialistiske globalisering til udplyndring og undertrykkelse af verdens folk fortsætter.
Men modstanden er der også – den radikaliseres måned for måned.

Netavisen 6. februar 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne