Israelske soldaterprotester forstærkes

Der er stor utilfredshed i blandt mange israelske soldater og reservister mod at skulle deltage i den brutale undertrykkelsespolitik over for palæstinenserne i dem besatte områder. Et åbent brev, der offentliggjordes for et par dage siden, underskrevet af 50 officerer og reservister, alle krigsveteraner, var en offentlig erklæring af, at de afviser at gøre tjeneste i det besatte Gaza og på Vestbreddenm – og ikke vil deltage i ‘undertrykkelsen og besættelsen af palæstinenserne’.
Det er bare en begyndelse – for underskriverne forsøger i den kommende tid at få samlet 10 gange så mange underskrifter.

Den klare erklæring har foruroligt den øverste hærchef Shaul Mofaz, som i skarpe vendinger har fordømt den – og erklæret, at det ikke er op til de menige soldater at afgøre, hvor de sættes ind. (Underskriverne erklærer at de vil forsvare Israel, men ikke medvirke til agression uden for Israel).

Initiativet er også en streg i regningen for den israelske højrefløj, der vil gennemføre en tvangsfordrivelse af palæstinenserne fra deres land – og er parat til at tage en generel krig i Mellemøsten med i købet for at opnå dette mål.
Mozad erklærede at en underskrift på erklæringen var ‘en dybt alvorlig sag’ – men den israelske regering har svært ved at sanktionere mod den.

Mindst 400 reservister har direkte nægtet at deltage i deres enheder i de besatte områder. Mindst 40 er blevet fængslet herfor. Mange flere har fundet forskellige udveje til at undgå tjeneste.

Se nedenfor erklæringen, som på dansk har været bragt i Politiken

Dokumentation:
Vi vil ikke deltage i krigen for bosætterne

“Vi, reserveofficerer og -soldater i det Israelske Forsvars kampenheder, som er blevet opdraget til zionisme, opofrelse og til at yde vores bedste for det israelske folk og staten Israel, vi der altid har tjent i første række, altid var de første til at opfylde enhver opgave, let som svær, for at beskytte staten Israel og styrke den”.

“Vi kampofficerer og -soldater, der tjener staten Israel i ugevis hvert år, på trods af den dyre pris, vi på det personlige plan hver især betaler for det, vi har aftjent reservetjeneste overalt i områderne og har modtaget ordrer, som intet har med Israels sikkerhed at gøre”.

“Vi, der i dag forstår, at prisen for besættelsen er, at de israelske forsvarsstyrker fuldstændig mister sin menneskelige sjæl, og at hele det israelske samfund undergraves. Vi, som ved, at områderne ikke er Israel. Som med vore egne øjne har set, hvilken pris besættelsen koster i blod og ild. Som ved, at bosættelserne til sidst må fjernes”.

“Vi erklærer hermed, at vi ikke yderligere vil deltage i krigen for at ‘sikre bosættelserne’. Vi vil ikke længere kæmpe på den anden side af den ‘grønne linje’ med det formål at herske, udvise, ødelægge, spærre, likvidere og udsulte et helt folk”.

“Vi erklærer hermed, at vi fortsat vil tjene Israels Forsvarsstyrker og opfylde enhver opgave nødvendig for at forsvare staten Israel. At besætte og undertrykke opfylder ikke dette mål – og det vil vi ikke længere deltage i”.

Underskrevet af 50 reserveofficerer- og soldater.

Kilde: Den israelske avis Yediot Aharonot,
Oversættelse: Hanne Foighel

Netavisen 31. januar 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne