Bomber og lovløshed i Kabul

Ifølge den engelske avis The Guardian, som citerer lokale britiske kilder. eksploderede en bombe natten til fredag foran den nyåbnede amerikanske ambassade i Kabul,
Ved inspektionen af området fandt man en række miner, der blev uskadeliggjorte. Ingen skal være kommet noget til.

Det er det første angreb på den stadig voksende internationale militære og diplomatiske tilstedeværelse i den afghanske hovedstad, hvor man forventer større angreb i den kommende tid – ifølge både vestlige diplomater, FN-folk og forskellige hjælpeorganisationer – og der tages en lang række sikkerhedsforanstaltninger. F.eks. gravede ifølge dagbladet Junge Welt den 300 mand store tyske fortropsstyrke i weekenden skyttegrave i forventning om motoriserede selvmordsangreb.

Hvor alvorlig situationen er fremgår af, at FN har udarbejdet en plan for lynevakuering af samtlige sine medarbejdere fra Afghanistan. Ifølge FN-folkenes vurdering er den generelle sikkerhedssituation blevet kraftigt forværret i Kabul i de seneste uger. Den såkaldte internationale stabiliseringsstyrke (ISFA) har ikke ændret noget ved denne, for den viser sig næppe i gaderne i Kabul. Forbrydelser og lovløshed – som under Talibanregimet kun forekom i ringe omfang – er eksploderet. Den konservative engelske avis The Telegraph beretter om 80 rovmord i de sidste uger. Det post-talibanske politi fra den genkomne Nordalliance lever godt af bestikkelses- og beskyttelsespenge.

Den humanitære situation i Afghanistan forværres dagligt. På grund af krigen kom nødhjælp ikke rundt i tide inden vinteren satte ind, og i en lang række områder i Afghanistan – og ikke mindst for de hundredtusinder af interne flygtninge, der lever i primitive telte eller huler i den strenge vinter, uden adgang til andre fødevarer end nødhjælp, er situationen desperat.

I mellemtiden fortsætter den militære jagt på Osama bin Laden og Al Qaeda. Ikke bare amerikanske, men også allierede specialenheder fra Tyrkiet, Storbritannien og Tyskland deltager nu i disse operationer. Ifølge Pentagon styrtede en transporthelikopter ned i weekenden med dræbte amerikanere til følge. Den blev sandsynligvis skudt ned.

De danske specialtropper, der er på vej – og hvoraf de første 10 minører blev sendt af sted i sidste uge – kommer ikke til et land, hvor ‘freden har sænket sig’ – men til et land i krig, og de kommer som krigsdeltagere.

Den amerikansk-indsatte regeringsleder Hamid Karzai har udsendt kraftige advarsler om at situationen vil destabiliseres kraftigt – og også føre til nye væbnede konflikter mellem de mange lokale krigsherrer, der har tilsluttet sig den ‘sejrende’ Nordalliance – såfremt en lind strøm af økonomisk hjælp ikke straks sættes ind.

På en international ‘donorkonference’ i Tokyo – med repræsentanter fra hen ved 60 giverlande – lovede man efterfølgende ca. 4 milliarder dollars i hjælp til regimet.

Netavisen 22. janauar 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne