Colombia: Fredsproces indstillet – myrderier optrappes

I onsdags afbrød den colombianske præsident Andres Pastrana de langvarige fredsforhandlinger med oprørsstyrkerne i FARC. Han gav guerillaen 48 timer til at trække sig ud af de områder af den sydlige del af landet, den kontrollerer.

Generalsekretæren for norsk Røde Kors Jan Egeland var indtil nytår FNs specialudsending til Colombia. Han frygter nye massakrer.

– Dette er en trist dag for Colombia. Jeg regner med en umiddelbar optrapping i de militære konfrontastioner, både i den tidligere guerillazone og i andre dele af landet, siger Egeland. Han frygter også at de højreekstremistiske paramilitære styrker, der arbejder for regeringen og den herskende klasse i Colombia nu kan gennemføre rene hævnaktioner mod civilbefolkningen i zoner, hvor guerillaen tvinges til at trække sig.

Drab og mord fra fascistiske dødsgrupper er dagligdag. Det har ramt masser af fagforeningsfolk og arbejdere, studenterledere og fattigfolk. Senest blev Marcos Salazar, studenterleder i den colombianske studentorganisation ACEU, mandag den 7. januar dræbt foran sin kone og to børn. ACEU hævder at paramilitære styrker står bag drabet.

Marcos Salazar var studenter-repræsentant i universitetsrådet ved Universitetet i Nariño, medlem av ACEU og studerede til civilingeniør. Han og hans familie havde i længere tid modtaget trusler på grund af hans politiske aktivitet. Truslerne var anmeldt til det colombianske indenrigsministerium, og Salazar havde allerede i august 2001 bedt om beskyttelse fra myndighederne, uden at der skete noget.

Drabet på Salazar føjer sig ind i rækken af drab på politisk aktive studerende, lærere og universitetsansatte i det borgerkrigsramte Colombia.

Netavisen/Internationalt Forums Colombia-gruppe

Se også
Colombia: Interview med fagligt aktiv oliearbejder
Coca-Cola bruger dødspatruljer
Fred, konsensus og folkelig kamp
Af Colombias Kommunistiske Parti (Marxister-Leninister)

Netavisen 11. januar 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne