USA vil bruge krigsforbryder i Sorø til at vælte Saddam

For nogle få måneder siden var der en vældig debat om terrorister i Danmark. Aviserne fandt frem til en tidligere irakisk hærchef, en notorisk krigsforbryder og massemorder, som levede fredelige og godt på såkaldt tålt ophold i Sorø. Den morderiske hærchef blev gjort til det store eksempel på ‘terrorister, der fik husly i Danmark.’
Den daværende VK-DF opposition larmede så meget den kunne. De konservatives retsordfører Helge Adam Møller krævede f.eks. daværende justitsminister Frank Jensens afgang.
Debatten blev blandet sammen med kravet om stramninger af flygtninge- og indvandrerlovgivningen – med en tendens til at fremstille alle flygtninge og indvandrere (og ganske særligt arabiske og muslimske) som potentielt farlige terrorister. Og nu er VK-regeringen så i færd med at gennemføre en ‘terrorpakke’, der forvandler Danmark til en politistat, og en diskriminerende og racistisk flygtninge- og indvandrerlovgivning.

Men hvad med hærchefen fra Sorø, som gav debatten kød og blod? Dengang skulle Nizar al-Khazraji fratages sit tålte ophold; han skulle anklages og straffes som krigsforbryder – og officielt ‘efterforsker’ politiet stadig hans sag, indbefattet hans rolle som den ansvarlige hærchef for den barbariske giftgasmassakre på mere end 5000 beboere i den kurdiske landsby Halabja i Nordirak i marts 1988.
Eksgeneral Nizar al-Khazraji var øverste leder af den irakiske hær i de sidste tre år af krigen mellem Iran og Irak (1980-88), og altså øverstkommanderende, da massakren i Halabja fandt sted og i en fase af krigen, hvor Irak i stadig større omfang brugte ulovlige og internationalt fordømte giftgasser mod både soldater og civile. USA støttede (hovedsageligt) Saddam Husseins Irak, bl.a. med efterretninger og våben. i denne blodige og beskidte krig, som tjente imperialismens strategiske interesser, og som kostede mere end 1 1/2 million mennesker livet.
Før sin udnævnelse som hærchef var Nizar al-Khazraji øverstbefaldende for det første armékorps og en højt dekoreret krigshelt. Ifølge Eli J. Lake, UPI, var al-Khazraji også stabschef, da Irak invaderede Kuwait. I 1996 flygtede han fra Irak som en af de højeststående irakiske officerer nogensinde – og fremstod som del af Den Irakiske Nationalkongres (INC), den vigtigste USA-sponsorerede og London-baserede oppositionsgruppe, som har som mål at vælte Saddam og gribe magten i Irak, den politiske repræsentant for det proimperialistiske irakiske bourgeoisi.

Og nu er han pludselig atter i rampelyset. Han er ved at blive hevet frem til ære, magt og værdighed i en fremtrædende rolle i den næste fase af USA’s terrorkrig: Bush Jr.s endelige opgør med Bush Sr.s endnu overlevende fjende fra Golfkrigen i 1991: Saddam Hussein og Irak.
Ifølge Politiken undersøger det amerikanske udenrigsministerium mulighederne at bruge Nizar al-Khazraji, i en ledende militær og politisk rolle i en offensiv mod Saddam Hussein, hvis/når ‘krigen mod terror’ (eller ‘terrorkrigen mod Mellemøsten’) udvides. Al-Khazraji har ifølge avisen ‘med glæde’ stillet sig til rådighed for den amerikanske plan og den kommende krigsførelse, som er drøftet konkret i månedsvis.

Og nu mener de to regeringspartier, at der ikke må lægges hindringer i vejen for hans samarbejde med amerikanerne, herunder fri rejse til USA i denne hensigt. Officielt kan man ikke afblæse politiundersøgelsen, man selv var medvirkende til at få gennemført. Men den vil med garanti munde ud i – ingenting.
Hvordan kan man tillade en mistænkt krigsforbryder at indgå i forhandlinger om en højtstående placering i et militært angreb på et andet land, samtidig med at sagen efterforskes af politiet? Det er helt uhørt.

Men som Politiken skriver: “For amerikanerne kan det blive et irritationsmoment, at det danske politi er ved at undersøge, om den tidligere hærchef kan tiltales for forbrydelser mod menneskeheden og krigsforbrydelser, fordi den irakiske hær dræbte og fordrev op mod 180.000 kurdere, mens han var hærchef.”
Ikke at det vil gøre fra eller til, for som en repræsentant for det amerikanske udenrigsministerium siger til ugemagasinet Weekly Standard, så vil ministeriet ‘se på anklagerne’, men
– Vi har en interesse i at arbejde med så bred en irakisk oppositionsgruppe som muligt.
Foruden den amerikansksponsorerede INC, der ledes af Ahmad Chalabi – og som er dybt kompromitteret som et instrument for USA – søger USA nu at samle en bredere anti-Saddam-koalition. I en række forberedende drøftelser i USA med repræsentanter for udenrigsministereiet og Pentagon, hvor der blev peget på Al-Khazraji til en fremtrædende rolle i angrebet på Irak (og evt. som kommende leder af den irakiske hær efter Saddam Hussein, evt. som forsvarsminister), deltog også repræsentanter for tre forskellige irakiske eksilofficersgrupper – the Iraqi National Accord, the Free Officers Movement, and the Iraqi Officers Movement. Desuden deltog de to regerende kurdiske partier i den kurdiske zone i det nordlige Irak Kurdistans Patriotiske Union og Barzanis Kurdiske Demokratiske Parti. At USA vil acceptere endnu en krigsforbryder som anti-Saddam hærchef kan ikke undre nogen. Har de kurdiske partier i Irak også gjort det?

Ifølge reporteren Seymor Hersh fra bladet New Yorker arbejder USA og dets irakiske allierede på en plan, som går ud på at lade Ahmad Chalabi via Iran (som skulle have givet tilladelse hertil) bygge en base op i det sydlige Irak, og proklamere sig som irakisk regering. Den skulle derpå anerkendes af USA – som dermed vil kunne ‘forsvare den’ med specialtropper og massive luftbombardementer. Krigsforbrydergeneralen fra Sorø er en nøgleperson i den sammenhæng.

Sagen Nizar al-Khazraji er enkel nok: Krigsforbryderen og massemorderen var og er amerikansk agent – og USA er ved at planlægge indsættelsen af et nyt regime af krigsforbrydere, massemordere og menneskerettighedsskændere i Bagdad til afløsning af Saddam Hussein. Som det netop er sket i Afghanistan, der i går under stor international bevågenhed indsatte en flok CIA-agenter og krigshøvdinge, der er tilsølet af blod, som en ‘legitim’ og tilmed ‘FN-anerkendt’ regering i Kabul, til afløsning af det barbariske Taliban-regime.

VK-regeringen er en skændsel. En principløs og hyklerisk lakajregering.
Hele den penible, beskidte og groteske affære afslører kontant, hvad ‘terrorlov’ og ‘terrorbekæmpelse’ går ud på: at beskytte menneskerettighedskrænkere og krigsforbrydere i amerikansk og allieret tjeneste og forfølge modstandere af imperialismen og dens svineri.

Netavisen har behandlet sagen fra starten i en række afslørende artikler. Se
Den tålte hærchef og hans ofre
Bødlerne mod det kurdiske folk skal straffes Udtalelse Fey-Kurd
Terrorister i Danmark

Læs artiklen i Politiken USA interesseret i eks-hærchefen fra Sorø
Læs også ‘Recruiting an Iraqi opposition’ – Is General Khazraji the right man to liberate Baghdad?
Af Eli J. Lake UPI 18.12.01 Engelsk

Se her historie og billeder fra Halabja-massakren Engelsk

Netavisen 23. december 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne