Undtagelsestilstand i Argentina

Den argentinske regering erklærede i går landet i nødretstilstand. Det sker for slå den omfattende protestbølge mod regeringens krisepolitik ned.
I sidste uge gennemførte arbejderne og de offentlige ansatte generalstrejke med krav om genoprettelse af lønningerne. Overalt i provinserne er protesterne og demonstrationerne fortsat.

To blev dræbt under gårsdagens protester, hvor store politistyrker blev sat ind. I Argentinas næststørste by Cordoba blev der under demonstrationerne for krav om udbetaling af arbejdernes lønninger sat ild til byens Rådhus.

Argentina befinder sig i dyb økonomisk krise. Den argentinske regering under ledelse af præsident Fernando de la Rua har med sin IMF-dikterede krisepolitik ført landets økonomi på randen af bankerot og ud i en dyb social krise. IMF har krævet yderligere krisenedskæringer på statsbudgettet for næste år.

Den argentinske økonomiminister Cavaollo har bebudet yderligere 20 % nedskæringer på de offentlige lønninger og udbetalinger af pensioner. Disse har i forvejen i månedsvis været udbetalt i ubrugelige statsobligationer. Regeringens skridt har uløst omfattende sociale protester, hvor de fattige og sultende har måtte gribe til selv at hente varer i supermarkeder og forretninger.
Regeringer har stillet uddeling af nødhjælp i udsigt i stedet for de manglende ubetalinger af lønninger og sociale ydelser.

Baggrund:
Strejkebevægelsen styrkes i Agentina
Udtalelse fra arbejdernes og de arbejdsløses kongres
Netavisen 4. december
Cry for Argentina
KP17,2001
Krise og nye protester
Netavisen 9. august 2001
Erobringen af magten og kampens forskellige former
Udtalelse fra en række latinamerikanske kommunistiske partier, herunder Argentinas Revolutionære Kommunistiske Parti, fra seminaret ‘Revolutionens problemer i Latinamerika’,
Quito juli 2001
Den folkelige kamp i Latinamarika tager til
Udtalelse fra en række latinamerikanske kommunistiske partier, herunder Argentinas Revolutionære Kommunistiske Parti,
Buenos Aires december 2000

Netavisen 20.december 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne