Cheney: USA bliver i Afghanistan

I et længere interview på NBCs ‘Meet The Press’ lørdag blev den amerikanske vicepræsident Richard Cheney af værten Tim Russert bl.a. spurgt om hvad der vil ske med Osama bin Laden og Mullah Omar:

Russert: Hvis den ene eller den anden fanges i live, vil vi så insistere på at de overgives til de amerikanske myndigheder?
Cheney: Ja.
Russert: Ingen international domstol?
Cheney: Nej. Vi har gjort det helt klart, at vi vil have Osama bin Laden og Mullah Omar og deres topledelse. Og hvis de bliver taget i live, forventer vi at tage dem i forvaring.
R: Og de ville være den slags, som skulle stilles for militærdomstolene?
Ch: Det er en beslutning, præsidenten må træffe, men det er indlysende, at det er netop den type folk, disse domstole sigter på. (…)

R: Hvis Omar og Osama bin Laden fanges, vil USA så forlade Afghanistan?
Ch: Trække vores militærstyrker ud? Til den tid vil den militære operation helt sikkert være ved at være afslutte, men vi har også haft andre missioner, vi ville gennemføre. Vi er helt klart ikke blot interesseret i disse to individer, men også hele deres ledelse. Så jeg må sige, at det måtte ordnes først.
Vi gennemsøger også ihærdigt en antal steder, hvorfra de har opereret for at se hvorvidt der er nogle beviser på, at de havde fået fat i masseødelæggelsesvåben.
Derudover føler vi at vi har en fortsat forpligtelse og ansvar med hensyn til at støtte den midlertidige regering, der nu er dannet, og bistå med humanitær hjælp.
Så jeg vil forvente vi har en fortsat rolle der, men ikke som en militær besættelsesmagt.

R: Vi vil ikke være en del af en multinational fredsstyrke?
Ch: Vi vil måske yde den en vis støtte. Præsidenten vil træffe sådanne beslutninger. Men hvad der må understreges her er, at vi er ikke ivrige efter at USA skal komme ind og blive en besættelsesmagt i Afghanistan. Det er ikke vores formål. Vi er der ikke af den grund.
Samtidig vil vi gerne sikre at hvad vi efterlader giver det afghanske folk mulighed for at udvikle en stærk repræsentativ regering, en regering som kan garantere at ingen terrorist i fremtiden igen vil kunne finde ly og beskyttelse i Afghanistan.

R: Det lyder som om vi her snakker om i årevis.
Ch: Vel – årevis af engagement og, tror jeg, i form af ikke-regerings-organisationer, måske AID, der arbejder via FN, og måske som fredsbevarere i kort tid.
Men det må alt sammen fastlægges med den midlertidige regering. Så snart der findes en midlertidig regering i Afghanistan, vil den være delvis ansvarlig for at afgøre, hvilken yderligere hjælp, der er brug for, om der er brug for hjælp fra udlandet, og i så fald, hvad der kan gøres for at skaffe den.

Netavisen 14. december 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne