Nepal: Pressen knægtes mens Indien anmodes om militærhjælp

Alle oplysninger fra de nepalesiske medier og med dem som kilder må fra nu af tages med mere end et gran salt: Deuba-regeringen har med undtagelsestilstanden, terrordekretet og hærens modoffensiv mod befrielseshæren slået hårdt ned på den nepalesiske presse. Den må gerne bringe nyheder om den kongelige hærs strålende ‘sejre’ og et stort antal dræbte ‘maoister’, men ikke følge eller rapportere om dens operationer. Informationsministeriet har samtidig forbudt alle journalister og medier at ‘offentliggøre og udbrede interviews, artikler, nyheder, skriftligt materiale, audio-visuelt materiale og synspunkter, som vil kunne fremme og opildne til voldelige og terroristiske aktiviteteter fra maoistiske terrorister’. (!)

Politiet har ifølge Times of India tilbageholdt et dusin journalister fra venstreorienterede aviser og lukket dagbladet Jana Disha og månedsbladet Deshabodh, som regeringen kaldet ‘oprørernes talerør’. Journalisterne er ikke blevet stillet for retten. Alle kan ifølge undtagelseslovene arresteres uden dommerkendelse og tilbageholdes i 90 dage uden at blive stillet for retten. Journalisterne kan idømmes livsvarigt fængsel, hvis de findes skyldige i at støtte befrielseshæren eller Nepals Kommunistiske Parti (Maoister).

– Myndighederne kan til enhver tid arrestere og lukke vores aviser . .. Situationen er ikke bare skræmmende, men også forvirrende, siger Narayan Wagle, redaktør af Nepals største avis Kantipur.

Formanden for det nepalesiske journalistforbund Suresh Acharya kritiserer myndighedernes knægtelse af pressefriheden skarpt:
– At beskære pressefriheden er ingen løsning på landets problemer. Regeringern skulle ikke censurere sandhedsen og hindre den i at komme frem. Den skulle heller ikke forfølge journalisterne, men lade den benytte deres frihed maksimalt.

En af de nyheder, der ikke er rapporteret i den nepalesiske presse – fordi den ville vække harme i befolkningen – er at den nepalesiske regering har henvendt sig til den indiske med anmodning om militærhjælp – i første omgang angiveligt i form af to helikoptre og våben. Indien har traditionelt haft stærk indflydelse i Nepal, og den indiske efterretningstjeneste er sammen med den amerikanske blevet beskyldt for at stå bag kuppet og massakren på kongefamilien i juni, der skulle bane vej for at sætte hæren ind mpod befrielsesstyrkerne. Indenrigsministeren Khum Bahadur Khada siger, at man også søger militærhjælp fra ‘andre venligtsindede lande’.

Ifølge indenrigsministeren har hærens offensiv på jorden og fra luften været vellykket. Mindst 66 ‘maoister’ skal være dræbt.
– At få stoppet terrorismen vil tage lang tid, siger indenrigsministeren, men den nuværende operation for at bringe terroristerne under kontrol vil tage fra tre til seks måneder.

Blandt de mange andre, politiet har tilbageholdt er den kendte menneskerettighedsaktivist Padma Ratna Tuladhar, som blev tilbageholdt i Kattmandus lufthavn, da han skulle på et fly til Indien for at blive behandlet for en hjertesygdom. Tuladhar var en af de to mellemmænd, der var med til at få de nu sammenbrudte fredsforhandlinger mellem regeringen og maoisterne op at stå.

Se også
Folkekrigen genoptaget i Nepal

TEMA:
Revolution i verdens fattigste land –
Folkekrigen i Nepal

Netavisen 29. november 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater