Nepals Kommunistiske Parti (Maoister) har efter fire måneders fredsforhandlinger med Deuba-regeringen genoptaget den væbnede kamp og samtidig udnævnt en revolutionær folkeregering med dr. Baburam Bhattarai som leder. Det er en landsdækkende parallel-regering til Deuba-regeringen. I forvejen er der oprettet revolutionære lokaladministrationer i 40 af landets distrikter.
I løbet af den seks år lange væbnede kamp er antallet af revolutionssoldater vokset fra nogle hundreder til anslået omkring 25.000. I august 2000 erklærede de sig officielt for ‘Folkets Befrielseshær’.
I et interview med avisen Janadesha i mandags sagde formanden for NKP(M) Prachanda (Pushpa Kamal Dahal), at ‘Vores parti har besluttet at kravet om en republik skal behandles af en valgt grundlovgivende forsamling’.
Dette krav blev imidlertid afvist som ‘et maoistisk kneb for at opretholde deres krav om en republik’ af regeringens forhandlingsleder, landbrugsminister Mahesh Acharya.
I samme avisinterview understregede formand Prachanda, at den internationale situation efter partiets opfattelse ikke var ugunstig for de revolutionære kræfter:
– Den internationale situation er favorabel for folkerevolutionen – og ikke omvendt, sagde han.
Fredsforhandlingerne strandede således på spørgsmålet om republik, dannelse af en overgangsregering og indkaldelse af en forfatningsgivende forsamling. Onsdag erklærede Prachanda i en pressemeddelelse efter regeringens afvisning af at inddrage spørgsmålet om republikken, at fredsforhandlingerne var sleåt fejl som følge af ‘imperialistiske og reaktionære intriger’ med ‘opbakning fra den amerikanske imperialisme’, og fredag kom så meddelelsen om oprettelse af folkeregeringen.
Igennem en række angreb på politi- og regeringsstyrker i løbet af weekenden understregedes det, at folkekrigen er brudt ud igen. Mål i mere end 20 af Nepals 75 administrative distrikter blev angrebet. Mere end 40 politifolk og soldater er blevet dræbt under angrebene. Indtil nu har nepalesiske soldater ikke været mål for angreb, fordi ‘den kongelige nepalesiske hær’ ikke har været sat ind mod folkehæren. Da den tidligere statsminister Girija Koirala forsøgte det, blev han tvunget til at gå af til fordel for Deuba, og fredsforhandlingerne blev indledt.
I mellemtiden er den royale hær blevet kraftigt rustet til at blive sat ind mod befrielseshæren. Der er netop indgået den største våbenhandelsaftale nogensinde: 50.000 angrebsrifler skal leveres over de næste fem år, nye tyske håndvåben er bestilt, og to russiske MI-17 helikoptere skal leveres i januar. Yderligere helikopterindkøb overvejes. Fem våbenleverandører fra Korea, Tyskland, USA, Israel og Belgien konkurrerer om våbenleverancerne vurderet til en pris af 70 mio. US $. For det ludfattige land, verdens fattigste, ville indkøbene ske på bekostning af strengt nødvendige prioriteringer. For dette beløb kunne der bygges tusinder af grundskoler, 50 distriktshospitaler og 5000 broer landet over.
Deuba-regeringen har altså længe forberedt indsættelse af hæren i ly af fredsforhandlingerne. På et møde søndag besluttede det regerende nepalesiske Kongresparti under anførsel af den detroniserede statsminister Koirala at mobilisere alle sikkerhedsstyrker, hæren indbefattet, for at slå ‘opstanden’ ned. Der forberedes indførelse af undtagelsestilstand. Ifølge oplysninger fra regeringen er et dusin ledende maoister blevet fængslet, indbefattet nogle medlemmer af den nydannede folkeregering.
De nepalesiske maoister har vurderet, at fredsforhandlingerne bevidst blev trukket i langdrag, og ikke førte til resultater. Deubaregeringen og kongen Gyanendra, der kom til magten efter en massakre på den tidligere konge Birandra og hans familie i begyndelsen af juni, har støtte fra USA – der imidlertid p.t. er travlt optagne af krigen mod (det nærliggende) Afghanistan. Der kan derfor blive tale om hurtige udviklinger af kampene og af hele den revolutionære situation, der eksisterer i Nepal.
Folkeregeringen har opfordret til en landsomfattende generalstrejke den 7. december.
Se også
Nepalesiske perspektiver
Interview med den nyudnævnte leder af folkeregeringen Baburam Bhattarai NKP(M), KP16, 2001
Nepal: Landreform og fredsforhandlinger
Nepal: Våbenhvile mellem maoister og regering
Netavisen 26. november 2001
Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne