Det grønne tyske krigsparti

Under den tyske besættelse af Danmark oplæste skuespilleren Helge Kierulff-Schmidt eventyret ‘De små grønne’ i en Lulu Ziegler-revy.
Besættelsesmagten ville have det forbudt. Den troede, det handlede om værnemagten – men måtte give sig, da dens egen grundige undersøgelse afslørede, at eventyret var skrevet hundred år før – af H.C.Andersen.
I dag kunne det læses igen. Det handler om bladlus.

De tyske ‘grønne’ erklærede sig på deres kongres i weekenden i Rostock som et krigsparti. Et bredt flertal af de godt 700 delegerede bakkede op om Schröders og Fischers plan om at sende 3900 tyske kamptropper (undskyld: fredsværnere) af sted til støtte for den amerikanske krigsindsats i Afghanistan und anderswo.
Rigtige tyske soldater – for første gang siden det store nederlag for mere end et halvt århundrede siden.

Joschka Fischer krævede opbakning bag sin politik – og fik den i rigt mål. Han truede med, at en udtræden af regeringskoalitionen med kansler Schröders socialdemokrati sandsynligvis ville betyde De Grønnes endeligt. Et forslag fra Ralf Fücks og Daniel Cohn-Bendit, der nærmest havde karakter af en blanko-fuldmagt til alle fremtidige militæraktioner fra Bundeswehr, fik almindelig støtte.
Den forhåndsomtalte mulige sprængning af partiet kom ikke på tale. Partiledelsen kunne sole sig i en nærmest total sejr. Og SPDs generalsekretær Franz Müntefering roste kongressen, og plæderede for en fortsættelse af regeringskoalitionen også efter valget til forbundsdagen næste efterår.

Repræsentanterne for krigsmodstanden i partiet kaldte resultatet ‘skuffende’, men ville ikke forlade partiet. Der ventes imidlertid en udmeldelsesbølge, og man regner med, at en hel stribe lokale partiafdelinger vil opløse sig selv.

Samtidig forbereder regeringskoalitionen mellem SPD og Bündnis 90/De Grønne en større våbenhandel med Tyrkiet. Ifølge bladet ‘Bild’ vil man levere 400 panserhaubitsere (en tysk-sydkoreansk samproduktion) til det tyrkiske regime – til brug mod kurderne og/eller i den amerikansk-ledte terrorkrig i Afghanistan eller andre steder.

Det nyslåede tyske krigsparti er som bekendt ‘miljøpartiernes’ europæiske flagskib, med betydelig vægt også i den grønne koalition i EU-parlamentet.
Bladlus!

Se også
Joschka Fischer: EU-supermagtens sendebud

KP-Netkommentar 26. november 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne