Letland: Skolepige trues med 15 års fængsel for protest mod NATO

Den 16-årige Alina Lebedeva sidder fængslet i Letland med truslen om 15 års indespærring for protest mod NATOs krig. Hendes ‘forbrydelse’: hun har demonstreret mod krigen i Afghanistan og mod Letlands integration i NATO – og anklages nu for terrorisme.
Den konkrete fængslingsårsag: Under den engelske kronprins Charles’ officielle besøg i Letland prøvede Alina at daske ham i hovedet med en buket blomster!

Lettiske fredsforkæmpere vender sig imod landets planlagte integration i NATO som bl.a. kan gøre det til et springbræt for aggression mod Rusland i en fremtidig skærpet international situation. Den lettiske fredsbevægelse anser NATO som en hovedsponsor af international terror.

Fredsbevægelsen protesterer under barske betingelser. Det lettiske borgerskab har gennemført en række love af fascistisk tilsnit, som sidestiller politisk protest med terrorisme. Der har også tidligere været givet hårde fængselsdomme til demonstranter.
Internationalt bør der være langt større opmærksomhed omkring udviklingen i de baltiske lande og den vanskelige situation, fredsbevægelsen og alle de progressive kræfter der befinder sig i.
Se også: Letland: 15 års fængsel til anti-NATO-demonstranter

Den russiske fagforeningssammenslutning Zaschita Truda – Arbejdets Forsvar – har taget initiativ til en international solidaritetskampagne med Alina Lebedeva.
Den opfordrer til at der sendes protestbreve til de lettiske myndigheder på følgende adresser:

Den lettiske præsident:
Latvijas Valsts prezidentei V. Vike-Freibergai
LR Valsts prezidenta kanceleja, Pils laukums 3,
LV-1900, Riga, Latvija

Den lettiske justitsminister:
Latvijas Republikas Tieslietu ministrija (Justitsminister I. Labucka)
Brivibas bulvaris 36, LV-1050, Riga, Latvija

Det lettiske generalprokurat:
Latvijas Republikas Generalprokuratura
O. Kalpaka bulvaris 6,
LV-1050, Riga, Latvija

Netavisen 19. november 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne