Demonstrationer mod krigen i mindst 119 lande

I mindst 119 lande verden over blev der lørdag den 13. oktober demonstreret mod USA’s krig mod Afghanistan. På den internationale protestdag mod kernevåben og USA’s Missilskjold samlede et bredt samarbejde mellem Stop krigen-initiativer, Kampagnen mod Atomvåben, fagforeninger, studenter – og skoleelevorganisationer og anti-globaliseringsbevægelsen næsten 100.000 i London og Berlin.

Mens den britiske krigs-premierminister Tony Blair inspicerede sine 20.000 udstationerede tropper mod Afghanistan, gjorde 50.000 anti-krigsmodstandere Blair opmærksom, at godt kunne stoppe krigen og stoppe med at føre i deres navn. “Stop the war”, “War, not in my name” og “Welfare, not warfare” var blandt de mange slogans der prægede demonstrationstoget.
Blandt hovedarrangørerne af demonstrationen stod Stop krigen – koalitionen, Kampagnen mod Atomvåben, muslimer for fred og retfærdighed, fagforeninger og politiske partier.
I Glasgow demonstrerede 5.000 mennesker mod krigen og den britiske krigsdeltagelse. Ved Fylingsdales, Yorkshire blev der demonstreret ved den britiske Missilskjolds radarstation.

I Berlin samlede demo’er over 50.000 mod krig og racisme og mod militariseringen af verdensrummet. Over 100 organisationer, der talte fredsbevægelsen, studenter -og skoleelevorganisationer, fagforeninger og anti-globaliseringsgrupper, stod bag lørdagens store demonstrationer. Nazistiske organisationer, der også i Tyskland stadig er fuldt lovlige, forsøgte at infiltrere demonstrationerne som “krigsmodstandere” med antisemitiske paroler. Såvel arrangører som demonstrationsdeltagere tog kraftig afstand fra disse provokationer og smed nazisterne ud.
I Stuttgart gik over 10.000 i demonstration mod krigen.

I Dublin arresterede politiet en af arrangørerne af lørdagens anti-krigsdemo, da demonstration ville gå fra den amerikanske ambassade til den britiske ambassade. Selvom politiet forsøgte at forhindre dette og anholdt yderligere en demonstrationsdeltager, fortsatte protestmarchen til den britiske ambassade og derfra til den politistation, hvor de anholdte var i varetægt, med krav om øjeblik frifindelse. Det er tredje gang indenfor den sidste måned, at politiet har anholdt folk blandt arrangørerne af fredelige demonstrationer.

I Mexico City gik mere end 1.000 arbejdere, studenter, unge og indianere i demonstration mod præsident Fox’s forfatningsændringer, der betyder forstærket undertrykkelse af indianernes rettigheder. “Stop the War against the poor” lød det. Foran regeringsbygningen forlangtes udenrigsminister Castannedas afgang for hans totale underlæggelse af USA’s diktat og krigspolitik.
“Nej til krig. For fredelig løsning af internationale konflikter. Fuld respekt for folkenes selvbestemmelse.”, lød det foran det amerikanske ambassade i Mexico City og i mange andre lande verden over.

Billeder fra europæiske demonstrationer

Netavisen 14. oktober 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne