Hvem er hvem på USA’s terrorhitliste?

Hvert andet år fornys den amerikanske hitliste over udenlandske terrororganisationer – FTOs – Foreign Terror Organisations. Udenrigsminister Colin Powell offentliggjorde i går den seneste liste: 28 organisationer – mange af dem mål for den amerikanske terrorkrig.

Det drejer sig dels om nationale frigørelsesbevægelser, herunder f.eks. det palæstinensiske PLO, ETA (Baskerlandet), FARC og ELN (Colombia) og PKK (kurdisk). Herunder en række palæstinesiske muslimske organisationer. Desuden en række muslimske organisationer som Bin Ladens Al Queda (Afghanistan?), og i lande som Pakistan, Uzbekistan, Ægypten, Filippinerne og Algeriet.

For et syns skyld er der også et par fascistiske terrororganisationer med som det zionistiske israelske Kahane Chai (Kach), efter den tidligere amerikanske rabbiner Meir Kahane, en gruppe som har oprindelse i USA og finansieres derfra – og som ny på listen AUC – ‘Columbias Forenede Selvforsvarsstyrker’, de paramilitære dødspatruljer. Menneskerettighedsorganisation Human Rights Watch har netop offentliggjort en rapport, der viser den tætte politiske og økonomiske sammenhæng mellem de paramilitære styrker – den såkaldte ‘Sjette Division’ i den columbianske hær – og USA’s Columbiapolitik.

At være en officielt udpeget terrororganisation betyder juridisk at det er ulovligt for amerikanere at støtte dem økonomisk eller på anden vis. Repræsentanter eller tilknyttede til disse organistaioner kan nægtes visa til USA, og de amerikanske finansinstitutioner skal blokere midler som tilhører de officielle FTO’er og deres mellemmænd.
Politisk og militært betyder det at være i skudlinjen for USA’s nuværende terrorkrig.

Fra Madeleine Albrights liste fra 99 er der forsvundet to organisationer: Japans Røde Hær og Tupac Amaru, Peru. To israelske Kahane-organisationer er slået sammen til én. Uzbekistans Islamiske Bevægelse blev tilføjet i 2000, og Powell har tilføjet det irske Real IRA og de colobianske paramilitære AUC i år.

De 28 er:
1. Abu Nidal Organisationen (ANO)
2. Abu Sayyaf Gruppen, Filippinerne
3. Væbnet Islamisk Gruppe (GIA), Algeriet
4. Aum Shinrikyo, Japan (en kult der blev anerkendt som religion i Japan i 1989, nu illegal)
5. ETA, Baskerlandet
6. Gama’a al-Islamiyya (Islamic Group), Ægypten
7. HAMAS (Islamisk Modstandsbevægelse), Palæstina
8. Harakat ul-Mujahidin (HUM), Pakistan
9. Hizballah (Gud Parti), Libanon/Palæstina,
10. Uzbekistans Islamiske Bevægelse (IMU)
11. al-Jihad (Ægyptisk Islamisk Jihad)
12. Kahane Chai (Kach), Israel
13. Kurdistans Arbejderparti (PKK)
14. De Tamilske Tigre Eelam (LTTE), Sri Lanka
15. Mujahedin-e Khalq (MEK), Iran
16. Nationale Befrielseshær (ELN), Columbia
17. Palestinensisk Islamisk Jihad (PIJ)
18. Palestinas Befrielses Front (PLF)
19. Folkefronten til Palæstinas Befrielse (PFLP)
20. PFLP-General Command (PFLP-GC), Palæstina
21. al-Qa’ida, Afghanistan?
22. Real IRA , Irland
23. Colombias Revolutionære Væbnede Styrker (FARC)
24. Revolutionære Celler (tidligere ELA), Grækenland
25. Den Revolutionære Organisation 17 November, Grækenland
26. Den revolutionære folkets befrielseshær/front (DHKP/C), Devrimci Sol, Dev Sol, Revolutionært Venstre Tyrkiet
27. Lysende Sti (Sendero Luminoso, SL), Perus Kommunistiske Parti (maoister)
28. Colombias Forenede Selvforsvarsstyrker (AUC)

Powell sagde, at Osama bin Laden og hans al-Qaida får støtte fra de ægyptiske al-Jihad og Gama’a al-Islamiyya. Hertil føjede udenrigsministeriets talsmand Richard Boucyher den algierske Væbnede Islamiske Gruppe, Harkat ul-Mujahedeen (Kashmir), Uzbekistans Islamiske Bevægelse og den filippinske Abu Sayaf-gruppe. Det skulle altså være Bin Ladens og Al Quedas netværk.

I en kommentar sagde Maher el-Taher fra PFLPs ledelse, at ‘De virkelige terrorister, som hører hjemme på en sådan liste, er Sharon og den zionistiske regering.’
Khaled Mashaal fra Hamas afviste, at Hamas havde noget rolle i international terrorisme: ‘Hamas har aldrig gennemført nogle aktioner udenfor palæstinensisk territorium.

USA offentligør også en årlig rapport om global terrorisme, senest Patterns of Global Terrorisme 2000. Derï findes i et tillæg med den amerikanske beskrivelse af disse organisationer. Den har også en ‘boblerliste’ af organisationer, der betegnes som ‘terroristorganisationer’, men ikke er anbragt på den officielle liste. De konservative i Danmark ønsker at overtage både den ene og den anden liste, og ulovliggøre dem alle i Danmark.

På boblerlisten står bl.a. Filippinernes Kommunistiske Partis Folkets Nye Befrielseshær og IRA samt nogle irske loyalististgrupper.

Kilder:
2001 Report on Foreign Terrorist Organisations U.S. State Department
Background Information on Foreign Terrorist Groups fra Patterns of Global Terrorism 2000 US State Department

Netavisen 6. oktober 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne