Den amerikanske bevisbyrde og de muslimske lande

Den amerikanske fredsforsker Rahul Mahajan, der er ekspert i syd- og mellemasiatiske spørgsmål, advarer mod destabiliseringen af Pakistan som følge af den amerikanske politik. Kashmirprovinsen, som Pakistan gør krav på, har i årtier været et uløst konfliktspørgsmål mellem Indien og Pakistan. En selvmordsbombe for nogle dage siden mod parlamentet i Kashmir anbragt af islamiske fundamentalister har fået den indiske regering til at rette voldsomme angreb mod Pakistan og til at rasle med våbnene.

I en kommentar til Institute for Public Accuracy siger Rahul Majahan:
– Krigserklæringen mod en ret udefineret fjende vil hverken føre til retfærdighed eller fred. I stedet for at love en krig der skal afslutte alle krige, ser præsident Bush ud til at love evig krig.
Afvisningen af at forhandle eller fremlægge beviser er i strid med international lov, især når regeringen forbeholder sig ret til handlinger, som vil føre til civile dødsofre. Og rent faktisk dør civile allerede i Afghanistan som resultat af de amerikanske trusler.

– Denne fremgangsmåde har allerede destabiliseret Pakistan, med en reel fare for politisk kollaps. Selvom virkningerne har været mindre alvorlige i Indien, forekommer der en genopblussen af religiøst had og sabelraslen over grænsen. Da begge stater er atommagter, er de mulige konsekvenser uberegnelige, især givet ustabliteten i Kashmir.

– Den eneste kloge og legitime kurs for USA er at overdrage sine beviser til en kompetent instans som Den Internationale Domstol i Haag.

Kravet om at få forelagt bevise for Osama Bin Ladens involvering i angrebene i New York og Washington er helt legitimt og i fuld overensstemmelse med international ret blevet rejst af Taliban-styret før en udlevering. Også Pakistan har gentagne gange bedt om at få forelagt beviser. Indtil videre har USA kun overbevist sine nærmeste allierede i den militære koalition – indbefattet den danske udenrigsminister Mogens Lykketoft – om sine ‘skudsikre’ beviser.
Men forsikringer fra krigskoalitionens regeringsledere vil aldrig overbevise den muslimske verden om Bin Ladens skyld.

USA og England erklærer igen og igen, at der ikke kan blive forhandlinger, og at ultimatummet om udlevering af Bin Laden og hans topfolk og amerikansk adgang til alle ‘terrortræningslejre’ på afghansk territorium er urokkeligt. Det opfattes derfor som et simpelt påskud for at udløse krigen mod Afghanistan.
Presset for ‘beviser’ er en af baggrundene for de amerikanske diplomatiske missioner til de arabiske og muslimske lande i de sidste dage, og for at en massiv krig ikke allerede er gået i gang.
Presserapporter vil vide, at det var dette pres, der i tirsdags bremsede et planlagt storangreb.

Netavisen 4. oktober 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne