Nordirland: Højreekstremister myrder journalist

Den højreekstremistiske paramilitære terrororganisation Loyalist Volunteer Defense har opildnet til de blodigste uroligheder i Belfast i 20 år. Som foreløbig kulmination myrdede de en kritisk nordirsk journalist lørdag.

Den kendte republikanske journalist Martin O’Hagan blev lørdag likvideret på åben gade af medlemmer af den nordirske højreekstremistiske gruppe Loyalist Volunteer Force (LVF).
O’Hagan blev skudt ned, da han sammen med sin kone gik hjem fra den lokale pub nær sit hjem i byen Logan sydvest for Belfast.

Den paramilitære højre-ekstremistiske gruppe Loyalist Volunteer Defense har påtaget sig ansvaret for mordet. I en pressemeddelelse udsendt under navnet Red Hand Defense skriver de, at O’Hagan blev “dræbt for sine forbrydelser mod det loyalistiske folk”.
Martin O’Hagan, der var ansat på avisen Sunday World, var i gang med en artikelserie om bl.a. LVF og deres forbindelser til den illegale narko-handel. Loyalist Volunter Force brød i 1996 ud af Ulster Defense Association på en endnu mere yderliggående højre-ekstremistisk linie som med terror vil afbryde fredsprocessen.

Ugen før mordet modtog O’Hagan dødstrusler fra en kendt højreekstremist i LVF. Avisen Sunday World har videregivet dennes navn til politiet, der dog ikke har anholdt manden endnu. O’Hagan har tidligere måtte forlade Nordirland på grund af dødstrusler fra samme gruppe, da arbejdede på en artikelserie om “Rottekongen” – den loyalistiske paramilitære ekstremist leder Billy Wright. Ligesom avisen Sunday World blev udsat for brandbomber i 1999.

Mordet på O’Hagan fandt sted efter tre nætters blodige sammenstød i Belfast, der yderligere har kostet en 33-årig kvinde livet.
Gennem de sidste par måneder har de højreorienterede paramilitære grupper optrappet deres infiltrationer og provokationer i Belfast og de omkring liggende byer. Det har ført til stigende sammenstød, gadekampe, overfald på folk i deres hjem og på gaderne.

Opildnet af hele reaktionens fremmarch i kølvandet på USA erklærede terrorkrig, krigshysteri om hævn, frit løb for prognomer og myrderier, har også de højreorienterede grupper i Nordirland benyttet situationen til at skabe, hvad politiet kalder “de værste uroligheder i Belfast de sidste 20 år”.

På Sinn Feins landsmøde (Ard Fheis) i Dublin sagde den republikanske leder Gerry Adams, at ‘unionisterne havde veto’et institutionerne’, der danner rammen om fredsprocessen i Nordirland, og beskyldte unionisternes ledere for at ‘frustrere, nedgøre og underminere’ afvæbningsspørgsmålet. Sinn Fein havde stor politisk fremgang ved sommerens parlamentsvalg – og siden da har unionisterne arbejdet hårdt for at få den aftalte fredsproces til at bryde sammen. Også med brug af provokatorisk terror, som Den Røde Hånds Forsvarere længe har bedrevet i samme hensigt – og uden at blive stoppet af politi eller engelsk efterretningstjeneste.

Adams kaldte terrorbombningerne i New York og Washington for ‘forbrydelser mod menneskeheden’ og sagde at terrorisme ‘ikke kan forsvares etisk’. Terroren havde betydet et tilbageslag for progressive kampe verden over:
– Uanset om man befinder sig i Ardoyne, eller Amerika eller Afghanistan, og gør sig overvejelser om fredsprocessen her eller massakren i Manhatten, er det svært at undgå en ubehagelig forudanelse, sagde han.
– Men vi har ikke råd til at bukke under for mismod. For den sande politiske aktivist findes der kun ét valg: kampen, og kun én retning: fremad!

Vil Blair benytte ‘den globale kamp mod terrorisme’ som påskud for at kriminalisere Sinn Fein og genoptage klapjagten på IRA – den irske republikanske hær? IRA står på den liste over organisationer, De Konservative vil forbyde i Danmark. Hverken Ulster Defense Association eller morderne fra Loyalist Volunteer Force gør det.
IRA optræder ikke på den officielle amerikanske liste over terrororganisationer.

Se også:
Blairs beskidte dobbeltspil

Netavisen 30. september 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne