USA både i krise og i krig

USA optræder nærmest direkte efter opskriften i marxismens klassiske lærebøger: Der er økonomisk krise, og de herskende søger en udvej af krisen gennem oprustning og krig.
Vicepræsident Dick Cheyney er den første fremtrædende regeringsrepræsentant, der indrømmer, at den amerikanske økonomi er i krise – dog kun ‘sandsynligvis’.

I et NBC-program blev han spurgt, hvorvidt USA nu både var i krig og recession, sagde han:
‘Højst sandsynligt. Vi befinder os klart nok i en krig mod terrorisme og vi ved ikke endnu, hvordan det tredje kvartal arter sig.’

Ifølge den borgerlige økonomi er der tale om recession i økonomien, når produktionsvæksten falder i to kvartaler i træk. Den amerikanske vækst er nu faldet i fire kvartaler i træk. BNP voksede ifølge de seneste tal med 0,2 pct. i 2. kvartal – det er en nedjustering fra 0,7 pct. Det kan senere vise sig at være direkte minustal – og udsigterne for indeværende kvartal er ikke bedre. Der kan med andre ord være tale om direkte minusvækst – et udtryk for dybden af krisen.

Cheyney er imidlertid optimistisk: ‘Vi ser frem til en genoplivning senere på året efter den afmatning, vi har oplevet, og jeg har stor tiltro til, at den kommer.
Den amerikanske regering gør sit til det – efter at talrige rentesænkninger ikke har virket. Nu skal krigen sætte gang i hjulene.

Netavisen 16. September 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne