FRETILIN vinder valg i Østtimor

Den Revolutionære Front for Østtimors Uafhængighed FRETILIN vandt de første valg i den tidligere indonesiske provins ifølge opgivelser fra FN. Ved valgene til den ny forfatningsgivende forsamling fik befrielsesfronten 57, 3 pct. af stemmerne, eller 55 af de 88 pladser. Det er lidt mindre end det ventede to tredjedeles flertal, som er nødvendigt for at det alene kan bestemme indholdet i den ny grundlov.
Forfatningen skal ligge klar i december. .I marts eller april 2002 skal der afholdes præsidentvalg. Derpå vil FN overdrage den fulde administration til en selvstændig stat.

FRETILIN var det første pari i den engang portugiske koloni Østtimor, der påbegyndte en befrielseskamp. Oven på ‘nellikerevolutionen’ i Portugal i 1974 erklærede FRETILIN Østtimors uafhængighed efter 400 års portugisisk herredømme den 28. novembner 1975. Ni dage senere besatte den indonesiske hær landet.

Indtil 1999 førte FRETILIN i 24 år befrielseskrig mod regeringen i Jakarta. Efter uafhængighedsafstemningen under FN-overvågning i august 1999, der gik ind for uafhængighed, terroriserede pro-indoneiske militser med den indonesiske hærs hjælp befolkningen på Østtimor. Det kostede 3000 livet. 80 procent af indfrastrukturen blev ødelagt.

Udover FETTILIN er et nydannet ‘Demokratisk Parti’ og en socialdemokratisk organisation blevet valgt til den grundlovsgivende forsamling.

Netavisen 7. september 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne