Arbejdsløsheden i USA sætter rekord

Der har været enkelte tegn på, at krisen i den amerikanske industri har nået bunden. Men det overskygges helt af nye rapporter om, at den store servicesektor nu er hårdt ramt. Den officielle arbejdsløshed er den højeste siden krisen i 92.

Det mest anerkendte arbejdsgiverbarometer over aktiviteten i servicesektoren dykkede i juli til 48.6 point og faldt i august til 45.9. Under 50 betyder tilbagegang, og augusttallet viser, at denne tilbagegang accellererer. Den noterede både fald i ordretilgang, beskæftigelse og forøgede varelagre – eller med andre ord svigtende afsætning som altid under en klassisk kapitalistisk overproduktionskrise, der nu har bevæget sig fra fremstillingssektoren til servicesektoren.

Opgørelsen viser, at forhåbningerne til, at forbrugerne ville hale USA ud af den nuværende krise er illusoriske. Krisen uddybes stadig. Efter enorme aktiekursfald i IT-branchen og industrien som helhed, med massefyringer, krak og krisefusioner er turen nu kommet til handel og omsætning.

402.000 anmodede om arbejdsløshedsunderstøttelse for første gang i sidste uge. Antallet af langtidsmodtagere af understøttelse voksede til 3.2 mio. – det højeste antal siden september 1992. I procent er det 4,9 mod 4,5 pct. i juli.

Dollaren, der var begyndt at styrkes, falder igen på pengemarkederne.

Se også:
Bush: ‘Opsvinget ser ud til at komme meget langsomt’
Den globale arbejdsløshed eksploderer

Netavisen 7. september 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne