NATO vil blive i Makedonien på ubestemt tid

Nu er det blevet lækket til offentligheden: NATO forbereder at forlænge perioden for troppernes forbliven i Makedonien. I første omgang erklærede man, at afvæbningen af de albanske oprørere Operation Essential Harvest blot ville vare i 20 dage – hvorpå NATO ville forlade landet igen.

Nu tales der om ‘fleksibilitet’ i forhold til denne tidsgrænse. Ifølge den britiske avis The Independent vil den ‘faste tidsgrænse’ blive erstattet af et tidsubestemt ophold. Planerne kom frem under den engelske forsvarsminister Geoff Hoons besøg i Makedonien. Tidligere har den særlige amerikanske udsending James Pardew antydet en forlængelse af NATO-mandatet. De britiske soldater udgør det største NATO-kontingent. Ifølge planerne skal de nu mindst blive til årsskiftet.

Den uundgåelige konklusion: At våbenindsamlingen simpelthen var et påskud for en NATO-besættelse af Makedonien, som finder sted med NATO i officiel rolle som beskytter af legitime albanske mindretalsrettigheder og garant for, at våbenhvileaftale holder og den albanske oprørshær UCK afvæbnes.

Forslaget til en forfatningsændring i Makedonien, der skal øge den albanske befolknings rettigheder, behandles fortsat i det makedonske parlament efter kraftige protester og demonstrationer fra makedonske modstandere af ændringerne, som udskød behandlingen i flere dage.

Officielt forløber våbenindsamlingen glat – og med albansk hjælp. I virkeligheden afleveres store mængder våben ikke – og hundreder af albanske oprørssoldater er draget til Kosova med deres våben. Af disse har KFOR-styrkerne i Kosova opbragt 260 mand. Våbenhøsten er således med garanti slået fejl.
Albanerne frygter angiveligt nye angreb fra de makedonske regeringsstyrker, hvis NATO trækker sig ud og erklærer sig parate til at mobilisere igen. Den ultranationalistiske makedonske indenrigsminister Ljube Boskovski har på sin side erklæret, at han vil indlede en ny offensiv mod oprørerne, når NATO trækker sig ud.

Bag den vestlige militæralliances tilstedeværelse er der i realiteten også helt andre motiver end sikring af albanske rettigheder og overholdelse af fredsaftalen:
En talsmand for det af amerikanske olieselskaber dominerede transbalkanske konsortium Ambo bekendtgjorde i weekenden i den bulgarske hovedstad Sofia, at en ny olieledning vil blive påbegyndt allerede inden årets udgang. Den 890 km lange ledning vil koste 1, 2 mia. amerikanske dollars og gå fra den bulgarske sortehavsby Burgas tværs gennem Makedonien til den albanske adriaterhavsby Vlora. Og derfra skal olien gå til USA via Rotterdam.
Det er utvivlsomt endnu en ‘god grund’ til, at NATO er godt i gang med at forvandle Makedonien til det tredje NATO-protektorat på Balkan sammen med Bosnien og Kosova.

Se også:
NATO rykker ind i Makedonien

Netavisen 5. september 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne