Nepal: Landreform og fredsforhandlinger

Den ny nepalesiske premierminister Deuba har taget to hovedinitiativer for at dæmme op for den skærpede revolutionære krise i Nepal, som blev akut efter mordet på kong Biarendra og det meste af den kongelige familie og indsættelsen af den ny kong Gyanendra.
Deuba har på den ene side foreslået en landreform, som han søger at få gennem parlamentet, og på den anden indledt fredsforhandlinger med de maoistiske oprørere.

I juli indgik regeringen og NKP(Maoister) en våbenhvile. Før første forhandlingsrunde er en lang række fængslede maoister blevet løsladt sammen med fire journalister, der var spærret inde for at have offentliggjort en udtalelse fra partiet. Den anklagede bl.a. den ny konge for at have samarbejdet med Indien og amerikansk efterretningstjeneste om massakren i kongehuset.

På deres side har NKP(Maoister) løsladt tilfangetagne politifolk og indstillet aktive militæroperationer. Til gengæld har de en lang række steder i landet afholdt massemøder, udpeget nye folkeråd som politisk ledelse i flere amter, indsamlet penge og konsolideret deres positioner. De planlægger nu en massedemonstration i Kathmandu den 21. september for at vise opbakningen bag deres krav om at forvandle Nepal fra et kongedømme til en folkerepublik.

Maoisterne forgæves søgt at få det største parlamentariske oppositionsparti NKP(UML) Nepals Kommunistiske Parti (Forenede Marxist-Leninister) til at indgå en politisk alliance med krav om republik. Lederen af dette parti, Madhav Kumar Nepal, beskylder nu NKP(Maoister) for at være ‘støttet af Indien for at destabilisere Nepal, så det (Indien) kan opnå sine mål’. Han tilføjede, at det måske også var støttet af Kongehuset og det regerende Kongres-parti – med henblik på at svække NKP(UML)!

Indien har i den seneste tid placeret flere soldater op til den nepalesiske grænse. Samtidig har en indisk paramilitær styrke siden den indisk-kinesiske grænsekrig i 1962 holdt et knap 200 kvadratkilometer stort nepalesisk område i det nordvestlige Kalapani, der støder op til Indien og Kina besat. Distriktskommandanten for NKP(Maoister) i dette område, Prashant, har opfordret den indiske styrke til at forlade det. På et landsmøde for det nationale studenterforbund, der er knyttet til NKP(M), sagde Prashant, at hans partis Røde Hær er parat til at bekæmpe den indiske paramilitære styrke, hvis den ikke frivilligt forlod det besatte område. Andre politiske kræfter har opfordret den kongelige nepalesiske hær til at gå sammen med den Røde Hær om at fordrive den indiske styrke.

Under indtryk af de omfattende aktiviteter fra maoisternes side oplæste regeringschefen Deuba den 2. september en erklæring i parlamentet, hvor han advarede disse om ‘ikke at udnytte regeringens forsonlige fremfærd på en forkert måde til deres fordel’, og erklærede at regeringen var ved at miste tålmodigheden:
– Regeringen har med alvor noteret deres brug af magt til afpresning, mobilisering af folk, afbenyttelse af offentlige lokaler og transportmidler med magt, terror mod forretningsfolk og skolelukninger på trods af maoisternes forpligtelse til at stoppe sådanne aktiviteter, sagde Deuba, som forlangte dette stoppet øjeblikkeligt.

Jordreformen, som er på vej gennem parlamentet, er det politiske hovedmiddel til at bremse folkeoprøret. Den skal angiveligt give land til jordløse bønder og forøge produktiviteten – men uden for alvor at angribe de jorddrotter, som ejer hovedparten af den nepalesiske landbrugsjord. Jordløse bønder har en del steder i landet besat statsområder og dyrket jorden dér – men den er igen blevet konfiskeret. Nu indgår det i Deubas reformer, der også indfører en øvre grænse for, hvor meget jord enkeltpersoner kan besidde.
Den parlamentariske opposition, der anføres af NKP(UML) har dannet en koalition af ti partier, som stiller mere vidtgående krav til jordreformen.

Reformen skal tage luften ud af den maoist-anførte folkeopstand. Både regering og opposition frygter imidlertid for massemobiliseringen den 21. september, og hvad den kunne bringe med sig. ‘Situationen er alvorlig’ referer en nepalesisk avis en talsmand for NKP(UML) for at sige.

Se også:
Nepal: Våbenhvile mellem maoister og regering

Netavisen 4. september 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne