Racismekonferencen i Durban: Israel på anklagebænken

I en erklæring fra den alternative NGO-konference i Durban om racisme fordømmes Israel som racistisk. Mere end 2000 NGOer og græsrodsorganisationer har tilsluttet sig denne erklæring – og spørgsmålet om Israels aggression mod palæstinenserne er blevet konferencens åbne og skjulte hovedtema.

På selve konferencen foregår et større diplomatisk spil omkring sluterklæringen, der skulle besluttes inden FN-konferencen afsluttes fredag. USA lobbyer intensivt (selvom udenrigsminister Colin Powell ikke deltager) for at forhindre en resolution, som kalder Israel og dens fundamentalistiske ideologi zionismen for racistisk. Mary Robertsson, konferencens forkvinde, og FN-apparatet virker ihærdigt for et kompromis, og Norge er blevet bedt om at finde formler, der kan få et dokument til at glide ned.
Israel og USA truer med at udvandre, hvis en kritik af Israels racisme formuleres.

Der er en latterlig forestilling: Som Yassir Arafat, der fordømte Israel for racisme, sagde: ‘Hvor styg denne racistiske israelske politik og praksis overfor palæstinenserne er, er manifesteret og tydeliggjort under Intifadaen’.

Der kommer aldrig virkelige resultater ud af de store FN-shows, der opføres på globalt plan, med et omrejsende cirkus af statsledere, som normalt bekræfter hinanden i deres ædle hensigter – som vil bekæmpe fattigdom, elendighed, racisme og undertrykkelse og sikre menneskerettighederne overalt – men som aldrig gør noget konkret, og heller ikke kan gøre det, fordi de repræsenterer udbytningen, racismen og undertrykkelsen som system: imperialismen og dens lejesvende.

FN-konferencen om racisme skiller sig en anelse ud, fordi en konkret konflikt skiller vandene, og verden ser en demonstration af, hvor isolerede Israel og dens amerikanske støtte egentlig er.
Men FN har tidligere vedtaget adskillige resolutioner, som Israel konsekvent har tilsidesat. En udtalelse fra konferencen i Durban vil ikke gøre nogen forskel, højst øge presset på USA og Israel en smule.
Men palæstinensernes skæbne – eller afskaffelse af racisme, som er imperialismens og undertrykkelsens hæslige, vanskabte, men ægtefødte barn – afgøres ikke i konferencesalene, men alene af det palæstinensiske folks og af arbejderklassens og folkenes kampe og sejre i den revolutionære kamp mod imperialismen.

Kamp mod racisme = kamp mod imperialismen!

KP-Netkommentar 3. september 2001

Læs også:
USA i færd med at sabotere FN’s racismekonference

NGO-konferencens hjemmeside


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne