Største handelskrig EU/USA nogensinde på vej

Den største handelskrig nogensinde mellem USA og EU nogensinde kan være på vej, efter at WTO har underkendt en amerikansk lov som skjult eksportstøtte.

I sidste uge afgjorde WTO, at en amerikansk lov, gennemført i november sidste år, der tillader amerikanske eksportører at oprette handelsselskaber i udlandet – Foreign Sales Corporations – som derpå kan sælge amerikanske varer i udlandet uden at skulle betale amerikansk skat.

EU havde klaget til WTO om, at disse skattefordele var en de fakto eksportstøtte, som favoriserede amerikanske selskaber på de europæiskes bekostning. WTO-afgørelsen gav EU medhold og kaldte skattefordelene for uforenelige med frihandelsreglerne og krænkede WTOs landbrugsaftale.

Den tidligere amerikanske vicefinansminister Stuart Eizenstat, arkitekten bag den underkendte konstruktion, siger, at kendelsen kan udløse den største handelskrig nogensinde mellem EU og USA:
– EU holder en pistol rettet mod vores hoved, men den kan eksplodere i deres hænder, erklærer han.

Under en akut kapitalistisk krise som den nuværende vil alle modsætninger mellem imperialistmagterne indbyrdes skærpes. Også for dem gælder, at ‘når krybben er tom bides hestene’. Den økonomiske verdenskrise får alle regeringer til at søge at støtte ‘deres’ monopoler på talrige måder, også i brud med internationale aftaler – og får monopolerne til at bryde en hvilken som helst lov, bare fortjenesten er høj nok.

Netavisen 28. august 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne