Dansk økonomi med klap for øjet

LO har taget klap for øjet, da den lavede halvårsrapporten “Øje på beskæftigelsen”. Det kommende valg har gjort LO blind overfor krisetegnene.

Dansk økonomi vil fortsætte sin fremgang. Og ikke bare det. Dansk økonomi vil fortsætte den succes den har haft siden 1993, hvor Socialdemokratiet kom til magten. Sådan lyder det i hvert fald i LO’s halvårlige økonomiske rapport – ”Øje på beskæftigelsen 2001/1”.
Der kan næppe være meget tvivl om, at LO-økonomerne i deres rapport mest har haft øje for den socialdemokratiske valgkamp og de kommende Forbundskongresser. Mens de når det gælder de mere barske konkrete økonomiske facts har valgt at sætte klap for øjet.
Konsekvenserne af de omfattende asociale reformer – ikke mindst arbejdermarkedsreformerne – som den socialdemokratiske regering har fortaget forsøges afbødet med en forklaring om, at det i det mindste har gavnet den danske økonomi.
Hvem det egentlig har gavnet har ikke været svært at se. Der har i flere år været aktieguldfest og rekordoverskud i de stores erhvervskredse. Mens både indkomster og forbrug er faldet for lavindkomstgrupper.
Succesen for dansk økonomi afhænger af udfra hvilken klasses interesser man bedømmer den.
Selvom de store danske koncerner forsat kan skovle store overskud hjem til ind-og udlandske investorer, er det dog svært at forstille, at den verdensomspændende kapitalistiske stagnation og krise skulle kunne gå udenom dansk økonomi.
LO’s økonomerne lægger til grund for den forsatte økonomiske fremgang, at den økonomiske vækst i år vil ligge på 1,8 %. Det er imidlertid en tommelfingerregel, at der skal mere end 2 % vækst til at reproducere og frembringe ny vækst – og dermed fremgang. En vækst på 2% og under er i bedste fald en stagnation af økonomien.
Krisetegn
”Vi står med begge fødder solidt plantet i en generel økonomisk afmatning, hvor dystre udsigter for den internationale økonomi er med til at trække dansk økonomi ned. Dermed er det ikke mærkeligt, at vi nu ser flere virksomheder, der må dreje nøglen om” udtaler seniorkonsulent fra Nordea storbank. Antallet af konkurser fra maj til juli er steget med 26 % i forhold til samme periode sidste år, viser en opgørelse fra Danmarks Statistik.
At det hele ikke kan forklares ved at der nu er gået hul på hele boblen af IT-virksomheder, der lukker og opkøbes på stribe viser andre kendsgerninger.
Industriens omsætning faldt 2 % i juli, sammenlignet med et fald på ligeledes 2 % i maj, oplyser Danmarks Statistik.
I forhold til industriens egne forventninger er de fortsat faldende. Indenfor bygge- og anlægssektoren er forventningerne til juli, august og september ligeledes pessimistiske. Her forventes både beskæftigelsen og tilbudspriserne ved udlicitering at falde. Kun indenfor servicesektoren, hvor afmatning og krise slår igennem senere end i de øvrige sektorer, meldes der om optimisme.

Se også:
Danmark på vej mod recession

Masselukning af danske virksomheder lige om hjørnet

KP17, 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne