Dobbeltmoral ikke at få Søren Kam for retten

I lørdags offentliggjorde Ekstra Bladet et stort interview med krigsforbryderen og morderen Søren Kam, der har levet de sidste 56 år i Tyskland uden at blive stillet for retten for mordet på journalist Carl Henrik Clemmensen, det første såkaldte clearing-mord i Danmark. Den knap 80-årige Søren Kam erklærede sig nærmest uskyldig i forbrydelsen – og bad om ‘nåde’, så han uhindret kan vende tilbage til Danmark.

Overlevende modstandsfolk, Carl Henrik Clemmensens familie og mange andre antifascistiske kræfter har protesteret og forlangt, at Kam stilles for retten.
I TV-programmet 19-Direkte i går angreb formanden for Aktive Modstandsfolk Frede Klitgård regeringen for dobbeltmoral, når den ikke har sikret retsforfølgelse af Kam:
– Hvordan kan man være med i en international krigsforbryderdomstol, der idømmer folk fra Eks-jugoslavien langvarige fængselsstraffe, når danske krigsforbrydere som Søren Kam kan gå frit rundt? spurgte Frede Klitgård.

Han gjorde også opmærksom på, at Søren Kam ikke er en hvilken som helst medløber, og slet ikke en person, der af omstændighederne blev tvunget til tysk tjeneste. Søren Kam var som højtstående SS-mand leder af Schalburg-skolen, som uddannede de terrorister, som fra efteråret 1943 gennemførte såkaldte clearing-mord på 125 danskere. ‘Dødspatruljer’ er den moderne betegnelse. Og Søren Kam startede de tyske dødspatruljer i Danmark.

I udsendelsen deltog også Peter Winston Bach, søn af den myrdede journalist Clemmensen. Det har været underligt, sagde han, gennem 40 år at vide, at en af faderens mordere gik frit rundt i Tyskland, hvor han levede en normal tilværelse i forvisning om ikke at blive udleveret til retsforfølgelse.
– Vi forlanger ikke hævn, men han skal ikke have lov til at komme til Danmark uden at blive afhørt – og derpå evt. sigtet.

En meningstilkendegivelse foretaget af Ekstra Bladet viser, at to ud af tre danskere deler den holdning, at Kam ikke skal have lov til at gå fri, men skal stilles til ansvar for sine gerninger.

Netavisen 15. august 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater