Argentina: Krise og nye protester

Den økonomiske krise i Argentina rammer hårdt. Officielt er arbejdsløsheden på 16.4 pct. Hver tredje argentiner lever på eller under fattigdomsgrænsen. Og protesterne mod den IMF-dikterede nedskæringspolitik fortsætter, mens præsident de la Rua gennemfører nedskæringer af de offentligt ansattes lønninger og pensioner på 13 procent – for at sikre fortsat tilbagebetaling af den store ulandsgæld.
I mandags vedtog det argentinske parlament nedskæringspakken. Det har udløst nye omfattende strejker og vejblokader.

I tre år har den argentinske økonomi været i dyb krise (i lighed med f.eks. den japanske), der ikke mildnes på trods af lån og regeringens omhyggelige gennemførelse af de programmer, som dikteres af IMF og Verdensbanken. Sult er blevet et massefænomen, og man ser dagligt køer på hundredvis af mennesker, der søger på de få jobs, der annonceres ledige.

Tusinder af arbejdsløse har gennemført vejblokader i denne og sidste uge i protest mod arbejdsløsheden og sulten i Brasiliens største byer. En række steder har demonstranterne stormet offentlige kontorer. I Buenos Aires spærrede blokadevagter tirsdag 50 indfaldsveje i 24 timer. Protesten blev afsluttet med rabalder og mørklægning, da en stor del af byens befolkning fulgte demonstranternes opfordring til at larme med grydelåg og køkkenredskaber og slukke lyset i et kvarter som støtte til protesten. Blokaderne organiseredes af fagforeningen Coerriente Clasista Combativa med støtte fra CTA, den største af Argentinas tre landsdækkende fagbevægelser, som organiserer hovedparten af de offentligt ansatte.

Tirsdag og onsdag gennemførtes en 48-timers strejke, der igen lagde de offentlige kontorer øde, lukkede skoler og hospitaler. Hundredtusinder offentligt ansatte, studerende og arbejdsløse deltog i en march til Plaza del Mayo foran regeringsbygningerne.

IMF har fremskyndet udbetalingen af 12 mia. kr. af et nyt lån og den argenyinske regering forhandler om yderligere lån fra IMF på mellem 60 og 90 mia. kr. De skal bla. ‘dække’ et forventet underskud på statsbudgettet for i år på 15 mia. kr.
Argentinas tyngende gældsbyrde, som forkrøbler landets udvikling og lader de fattige argentinere sulte, er i forvejen på 1.300 mia. kr.

Se også: Argentina – generalstrejke sætter alt i stå

Netavisen 9. august 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne