Guatamala: Omfattende protester mod ny skattereform

Omfattende protester ryster Guatamala, hvor præsident Alfonso Portillo vil gennemtvinge drastiske skatteforhøjelser. Tirsdag i sidste uge gennemførtes en en-dages generalstrejke, der bogstavelig talt lagde landet stille, og der har været omfattende uroligheder siden. Snesevis af mennesker er såret i sammenstød med politi, og mere end 200 rapporteres arresteret.

Protesterne – som også støttes af arbejdsgiverorganisationer indenfor bl.a. industri og landbrug – retter sig imod Portillos planer om drastiske forhøjelser af momsen fra 10 til 12 pct. og en lang række andre indirekte skatteforhøjelser – f.eks. med 100 pct. på sø- og lufttransport.

Regeringen har erklæret undtagelsestilstand i byen Totonicapan, 190 km. vest for hovedstaden Guatamala City. Demonstranter skal være gået til angreb på lokale regeringsbygninger. Undtagelsestilstanden forventes at vare i 30 dage. I Coban, 270 km. nord for hovedstaden besatte en større gruppe gymnasiaster og universitetsstuderende en politistation, hvorved 20 betjente skal være blevet såret.

De rigeste 2 pct. ejer 58 pct. af nationalformuen, mens hen ved 90 pct. af Guatamalas befolkning, hvoraf halvdelen er maya-indianere, lever under den officielle fattigdomsgrænse. Deres økonomiske situation bliver stadig mere desperat, og er blevet forværret af, at landbruget er hårdt ramt af den tørke, der har hærget hele Mellemamerika i år. Op til 80 pct. af høsten skal være gået tabt. Portillos skatteforhøjelser søger at presse blod ud af et kadaver.

I 1996 blev der indgået en fredsaftale efter 36 års borgerkrig, hvor 200.000 mennesker blev dræbt eller forsvandt efter en skånselsløs terror fra sikkerhedsstyrkernes side. Militæret er fortsat den dominerende magt i samfundet.

Se også Guatamala overgår til dollar

Netavisen 8. august 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne