Bush og EU: Hilser våbenhvile i Nepal

15 fængslede maoister er blevet løsladt af den ny nepalesiske regeringschef Deuba, som også var regeringsleder, da den væbnede kamp i Nepal indledtes for seks år siden.
Den amerikanske præsident Bush har i nogle udtalelser, som blev overbragt Deuba af viceudenrigsministeren for Sydasien Christine Rocco, erklæret sin støtte til våbenhvilen:
– Alle Nepals venner står sammen i håbet om, at Nepal kan fokusere på sine bestræbelser for at bygge fred, velstand og en stærk demokratisk regering’.

Ved afslutningen af sit besøg i Nepal sagde Rocca:
‘Vi opfordrer til at våbenhvilen fører til en permanent fred. Og vi opfordrer kraftigt til at menneskerettighederne respekteres af begge sider i Nepal’, og afviste at der skulle foreligge aftaler mellem USA og Indien:
– Jeg har forsikret den nepalesiske regering om, at vi ikke vil se på Nepal gennem nogen anden nations øjne. Bush-administrationen anser alle de sydasiatiske nationer som vigtige for amerikanske interesser.

Øgede amerikanske investeringer i Nepal vil blive kædet sammen med fremjskridt i kampen mod korruption og bureaukrati, tilføjede hun.
Også EU har udtalt sin støtte til en våbenhvile i en erklæring, hvor det hedder at ‘en fredelig afslutning på konflikten vil lede til stabilitet og udvikling.’

De store imperialistmagters pludselige interesse i en våbenhvile mellem det kriseramte nepalesiske politiske system og den maoistiske oprørshær og deres forsikringer om venskabelige hensigter er påfaldende.

Se også Våbenhvile mellem maoister og regering

Netavisen 29. juli 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne