Digte fisk sætter pris på

Albert Petersens ‘Flaskedigte’ vover virkeligheden

Albert Petersen laver digte, som han propper i flasker. Hver sommer sender han dem ud i verden, måske fra broen på en damper, og lader dem drive for strøm og vind, indtil de måske møder Jan, der skriver tilbage:
‘I storm fra vest fandt jeg dit ‘flaskepostpoesimanifest’ – det varmede. Synd vi ikke kunne dele flaskens indhold over en snak om manifestets indhold . . .’
Tilfældighed, nødråb, forreven poesi og slebent glas, både ide og fysik: Flaskepoesien har det hele!
Nu er en stribe af dem kommet i bogform – og de bekræfter at der masser af poesi og liv at hente i menneskehavet. ‘Mig og min planet’ f.eks. er et koncentreret lille poetisk jordskælv:

Fire gange
har kloden talt til mig
med sin Midgårds rumlen,
Bøger drattede ud af reoler og ramte mig i hovedet
møbler og hele huse sitrede
i jordskorpens krampe,
hver gang følte jeg
mig lykkeligt sikker på
at vi alle består
af det samme skælvende stof.

Albert Petersen har siden debuten med romanen ‘Aldrig forgæves’ i 1982 skrevet yderligere tre romaner, senest ‘Beretningen om bålmageren, den indtørrede familie og en brasiliansk kærlighed’ fra 2000, samt to digtsamlinger før flaskepoesien. Desuden har han lavet film. Det hele præget af en stærk forbundethed med Danmark, men også med et stort internationalt udsyn, præget af et tidligt bekendtskab med den revolutionære arbejderbevægelse.

‘Flaskedigtene’ bevæger sig lige ubesværet rundt på kloden, ikke mindst til Cuba og Latinamerika – og det selvudnævnte ‘Frihedens land’ lidt nordpå – som på Fyn, Langeland og andre underlige steder i det eksotiske flade og havbårne land på toppen af det europæiske kontinent, danskerne bebor som et af klodens folk. Digtene er i øvrigt fremragende illustreret af den århusianske maler og tegner Hans Krull med billeder fra skitsebogen fra en rejse til Cuba i januar 2000.

I en tid hvor lyrikken i snart en snes år har lukket sig inde i sig selv er det rart at støde på digte, som vover virkeligheden. Albert Petersen må godt sende masser af flaskepost i fremtiden.

Se Flaske poesi manifest

Albert Petersen: ‘Flaskedigte’. Illustreret af Hans Krull. Forum 2001. 82 s.

KP15, 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne