Nepal: Våbenhvile mellem maoister og regering

En kraftig vækst i de væbnede aktioner, en succesrig generalstrejke i forrige uge, der lammede det meste af landet, og den kongelige nepalesiske hærs manglende succes i at bekæmpe guerillaen tvang den reaktionære Koirala til at træde tilbage. Sher Bahadur Deuba er udnævnt som ny regeringschef.

Formanden for Nepals Kommunistiske Parti (Maoister) Prachanda har i en pressemeddelelse annonceret, at guerillaen vil udsætte væbnede aktioner mod regeringen og ‘indtage en defensiv position’, som det hedder. Deuba opfordres til at skrotte forgængerens politik over for NKP(M) og den folkelige opstand i landet.

Han anmoder den ny regering om at give informationer om de forsvundne under de tidligere regeringer og oplyse deres skæbne og opholdssted og til at løslade alle politiske fanger.
I udtalelsen gentages kravet om ‘grundlæggende reformer’, indbefattet udarbejdelsen af en ny forfatning og skabelsen af en republik: “Vi ser frem til at hovedspørgsmålet på en forhandlingsdagsorden vil blive en politisk løsning på de nuværende problemer”, hedder det.

Deuba har annonceret at regeringens sikkerhedsstyrker er blevet beordret til at indstille deres operationer mod guerillaen og opfordret maoisterne til at indvilge i fredsforhandlinger. Hærens offensiv, som blev beordret af den ny afsatte Koirala og den illegitime kong Gyanandra, blev straks proklameret som en stor succes. 160 maoistiske partisaner meldtes dræbt. Det havde intet på sig: det lykkedes tværtimod partisanerne at omringe de soldater, der var sat ned fra luften, uden at det kom til kampe. Offensiven brød reelt sammen, før den kom i gang – og Koirala var kommet til sit endelige stoppested.

I den seneste tid har guerillaen gennemført en lang række angreb på politi- og sikkerhedsstyrker med mange dræbte og tilfangetagne politifolk. Det har også været et signal til regeringspartiet, som udpegede Deuba i stedet for Koirala, om at opgive at søge en militær løsning, og det uundgåelige blodbad på civile støtter af guerillaen, som ville være konsekvensen af indsættelsen af hæren. Som guerillaen siger det: Den fascistiske klike Gyanandra/Koirala tøvede ikke med at slagte det meste af kongehuset – i samarbejde med CIA og den indiske reaktion og som et led i den amerikanske inddæmningspolitik over for Kina. Hvordan ville den ikke optræde over for den almindelige befolkning, som ønsker revolution?

Samtidig fortsætter oprettelsen af maoistisk ledte distriktsregeringer. I den vestlige del Nepal er der allerede oprettet sådanne i syv distrikter. Nu er den første lokalregering i den østlige del af landet blevet oprettet, nemlig i Dolkha-distriktet. Det skete i forbindelse med et massemøde med 15.000 deltagere i distriktets hovedby.

Udviklingen i Nepal og udsigten til en mulig maoistisk magtovertagelse vækker stor bekymring i Indien og i USA, der begge ønsker at bruge Nepal som en brik i inddæmningspolitikken over for Kina. Under Bush-administrationen har USA opprioriteret sin indflydelse i Sydasien og arbejder bl.a. for en hurtig cementering af en amerikansk-indisk alliance.

Den 25. juli ankom Christina B. Rocca, amerikansk viceudenrigsminister for Sydasien, til Nepal på et tre-dages besøg direkte fra New Delhi, Indien. Ved ankomsten erklærede hun:
– USA har en kraftig tiltro til demokratiets fordele, og vi bekymrer os om udviklingen af Nepals demokrati.
Rocca understregede, at Bush-administrationen lægger stor vægt på sine relationer med landene i denne region, indbefattet Nepal, og at hendes besøg er et udtryk for det. Under besøget mødes hun med kong Gyanendra, den nye regeringschef Sher Bahadur Deuba og andre ledere.

Der er ingen tvivl om, at der i New Delhi er blevet lagt råd om, hvordan folkekrigen kan bekæmpes – og at Roccas besøg skal lægge pres på Deuba og hans nye regering, garaneret med bistandsløfter.

Se også
Krisen i Nepal forstærkes
Nepal: Hæren er nu sat ind

Nepalesiske perspektiver
Interview med Baburam Bhattarai fra NKP(Maoister) Uddrag
Samme på engelsk. Fuld tekst

Netavisen 25. juli 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne