Argentina: Generalstrejke sætter alt i stå

95 pct. af Argentinas 13 millioner arbejdere deltog i torsdagens generalstrejke, der lammede landet i protest mod De la Rua-regeringens sociale nedskæringsprogram.
Argentina gennemløber en voldsom økonomisk krise, som er forbundet med den nyliberale politik, som præsident Fernando de la Rua har fulgt efter anvisning fra IMF og Verdensbanken. I sidste uge krakkede den argentinske aktiebørs, og hans regering bekendtgjorde strenge nedskæringsplaner på de offentlige budgetter – herunder 13 pct. lønnedgang til offentligt ansatte og dramatiske beskæringer af pensioner.
De la Rua har til gengæld erklæret, at hans regering vil betale hele den store udlandsgæld tilbage.
Den argentinske økonomi er en af Latinamerikas største og befinder sig i en krise med stærk stigende arbejdsløshed – officielt nu vokset til 16, 4 pct., reelt langt større – der ventes at have afsmittende effekt på hele kontinentet.

Det er den sjette og mest omfattende massestrejke mod præsident de la Rua og hans arbejderfjendske regering, siden han kom til magten i slutningen af 1999. Busser, tog og fly holdt stille, fabrikker og produktion blev sat i stå. Også offentlige kontorer stod tomme. De offentligt ansatte hører til de hårdest ramte af nedskæringsplanerne, og næsten alle 1.5 mio. offentligt ansatte forlod arbejdet i protest allerede onsdag.
De la Rua har ikke parlamentarisk flertal for sin nedskæringspakke, og den politiske krise i landet vil udvikle sig videre i de kommende dage og uger.

Netavisen 21. juli 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne