Provokation som optakt til G-8-topmøde i Genua

Italien har en lang tradition for bombeprovokationer fra fascistiske gruppers side, der skal miskreditere progressive. Og i Italien er der ikke blot hemmelige fascistgrupper. Fascisten Fini og hans parti, som fører Mussolinis sorte arv videre, er koalitionspartner i Berlusconis sorte regering. Fascismen har sine egne støttepunkter i de herskende kredse, i politi og militær.

Under den tyske besættelse af Danmark kaldtes noget sådan ‘schalburgtage’. Brevbomben i Genova i går tjener kun et formål – at miskredittere de 150.000 demonstranter, der i disse dage er på vej til byen for at protestere mod verdens mægtigste lande i G8-gruppen med den amerikanske præsident Bush i spidsen. Den er indlysende en provokation. Det italienske politi vil ikke finde gerningsmændene – endnu er de næppe parat med en Van der Lubbe.

Der er skruet et vildt hysteri op i de globale medier imod antiglobaliseringsdemonstranterne, hvoraf langt den overvejende del tilhører grupperinger, der erklærer sig som modstandere af enhver brug af vold (selv som selvforsvar). EU’s nye skærpede kontrolforanstaltninger og de helt særlige Berlusconi-foranstaltninger gør topmødet til det mest overvågede og kontrollerede nogensinde – og det siger ikke så lidt. Genova er omdannet til en militærlejr ifølge nyhedsbureauerne. I alt 15000 betjente og andet sikkerhedspersonale vil være parat til at slå demonstrationerne ned. Og er det ikke nok er hæren parat!
Alligevel – eller måske derfor! – kommer også bombeprovokationen!

Så behøver man på forhånd heller ikke at høre eller rapportere, hvad demonstranterne har at sige. Som f.eks. formanden for den tyske organisation WEED (Verdensøkonomi, økologi og budvikling) Barbara Unmüssig, der på et pressemøde i Berlin mandag krævede, at journalisterne i Genova for en gangs skyld i Genova behandler protestbevægelsens politiske budskaber.

De 150.000 forventede demonstranter er, som hun udtrykte det, blot ‘modstandens fortrop’ – og masseprotesterne vil yderligere tilspidse den eksklusive G8-klubs ‘legitimitetskrise’.
WEED forventer ingen konkrete initiativer fra G8-topmødet i forhold til den hastigt voksende globale massearbejdsløshed som følger med udviklingen af den verdensøkonomiske krise.
Løfterne fra G7-topmødet i Køln i 1999 om effektiv gældslettelser for de fattigste lande har vist sig som ‘hul retorik’. De 41 mest forgældede og fattigste lande har kun fået en gældslettelse på 34 mia. $ af en samlet gæld på 213 mia. $. De internationale handelsbetingelser med lave råstofpriser på for udviklingslandene og samtidig høje oliepriser har ramt dem hårdt – og gældslettelsen vil være helt væk i 2010.

Blandt G8-topmødets dagsordenspunkter er en restrukturering af Den Internationale Valutafond IMF, hvis planer og diktater har en afgørende betydning for langt de fleste landes økonomier i dag – og ikke bare udviklingslande, men også lande som Rusland, der deltager på topmødet. Overalt har ultraliberalisering og deregulering ført til udbredt masseelendighed uden at bringe disse landes økonomier ud af krisen og skabe ny vækst, som det ellers påstås.

Op til topmødet har også FN-organistaionen UNDP offentliggjort sin årlige Human Development-report. Under ledelse af en tidligere verdensbankdirektør, englænderen Mark Malloch Brown, understøtter denne organisation nu de multinationale selskabers globale strategi, som også G8-topmødet skal tjene, ved at præsentere teknologiske fremskridt, bl.a. genteknologi, som vejen til social fremgang for de fattige lande. G8-topmødet vil slutte op om det – og igen afsløre sig som den rige klub, der søger at holde den fattige menneskehed på plads med snak og hule løfter.

Derfor vil hverken fascistiske provokationer eller voldelig undertrykkelse stoppe protesterne mod den imperialistiske globalisering – hverken i Genova eller bagefter.

KP-Netkommentar 17. juli 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne