Nepal: Hæren er nu sat ind

Nu er det bekræftet: den nepalesiske hær er blevet sat ind mod partisanhæren. Som øverstbefalende har den ny kong Gyanendra, der kom til magten ved et blodigt kup i begyndelsen af maj, der kostede størsteparten af kongefamilien livet, i strid med forfatningen beordret hæren sat ind mod oprørerne, der ledes af Nepals Kommunistiske Parti (Maoister).
Kong Dipendra tøvede med at tage dette skridt. Det gjorde hans bror, efterfølger og morder ikke.

I den internationale presse forlyder det, at ‘160 maoister’ skal være blevet dræbt tidligt lørdag i voldsomme sammenstød med hæren i den vestlige del af landet, koncentreret i Rolpa-distriktet, 400 km. fra Kathmandu. For nogle dage siden bortførte oprørerne 71 politibetjente. Oplysningerne om 160 guerillasoldaters død er ikke bekræftet, og forekommer usandsynlige. Der foreligger kun sparsomme oplysninger om regeringshærens tab.

Den sensationelle meddelelse tjener imidlertid til at præsentere verden for den kendsgerning, at der nu foregår en regulær borgerkrig med den nepalesiske hær som den ene væbnede part – og at den nepalesiske reaktion vil bruge ethvert middel til at slå den folkelige opstand ned og forhindre en revolution.

I fredags – samme dag som hæren sattes ind – trådte vicepremierminister Ram Chandra Poudel tilbage på baggrund af uenighed med den korruptionsanklagede regeringschef Koirala om, hvordan oprøret skal tackles og den politiske ledelse af landet skal overvinde sin lammelse. Poudel ønskede en fælles alliance af alle politiske partier mod opstanden – mens Koirala vil besejre folkeopstanden ved at lade hæren undertrykke den.

Efter massakren på det meste af kongehuset har oprørsstyrkerne og folkeopstanden udviklet sig hurtigt. Ingen tror på de officielle forklaringer på massakren – og monarkiet er i dyb krise sammen med resten af de herskende politiske strukturer.

Lederen af NKP(M) Pranchanda tilbød i en udtalelse torsdag at udveksle de tilfangetagne politifolk med politiske fanger i de nepalesiske fængsler – samtidig med at han understregede, at angrebene på regeringen ville fortsætte. Indsættelsen af regeringshæren betyder, at krigen og opstanden går ind i en ny fase. Den forhadte regering og det illegitime ny kongehus befinder sig i en stadig mere desperat situation.

Netavisen 15. juli 2001

Læs også
Nepal: Den ny regent strammer grebet


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne