Papua-Ny Guinea i undtagelsestilstand

Tre demonstranter mod etkrise- og privatiseringsprogram, dikteret af IMF og Vendensbanken blev i tirsdags dræbt, mens 17 blev såret, da politi skød ind i en demonstrerende folkemængde. Nedskydningerne er et led i den voldelige undertrykkelse af en meget omfattende protestbevægelse.
Papua-Ny Guinea er nu erklæret i undtagelsestilstand til mindst den 10. juli.

Nedskydningerne kom efter store protester fra studenter, offentligt ansatte, arbejdere og arbejdsløse mod omfattende privatiseringsplaner. Blandt andet inden for banksektoren, som gik i strejke op til det foreløbige voldelige klimaks fra politi og regerings side.

Den offentlige transport i Port Moresby blev lammet – og busserne brugt til at transportere demonstranter til manifestationer ved bl.a. den amerikanske ambassade, Den australske Højkommission, parlamentet og regeringsbygningen.
Demonstranterne krævede et stop for privatiseringsplanerne og at rådgivere fra IMF og Verdensbanken skulle forlade landet.

Verdensbanken og IMF har lovet lån på 210 mio. $ til den kriseramte økonomi på betingelse af privatisering af statsejendom som telefonselskabet Telikom og statsbanken PNG Banking Corporation. Det vil medføre massefyringer og øge den i forvejen meget store arbejdsløshed. Inden for de sidste tre år er i forvejen det nationale luftfartselskab Air Nuigini og el- og vandforsyningen blevet privatiseret.

Trods stor råstofrigdom – bl.a. kobber og guld – som er udvundet med store miljøskader til følge er landet stærkt forgældet.
I marts revolterede dele af hæren og forlangte at Verdensbanken og IMF samt deres rådgivere forlod landet. Undtagelsestilstanden sigter også på at forhindre en fast alliance mellem den utilfredse del af hæren og den brede folkelige antiprivatiseringsbevægelse.

Netavisen 1. juli 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne