Krigsmodstanden på gaden i Odense

Flere og flere slutter op om demonstrationerne mod USA’s krig. Også i Odense, hvor lidt over 200 mennesker samledes i Odense lørdag kl. 12.00 på Flakhaven. Opbygningen af en fredsbevægelse i byen er kommet godt i gang.
Se billedreportage.

Ikke mindst mange unge deltog i demonstrationen og fredsmarchen gennem byens centrum under hovedoverskriften: Stop USA´s krig – krig er ikke løsningen på terror” og underparolerne
Nej til dansk krigsdeltalelse – Nej til racisme og fremmedhad – For fred, demokrati og menneskerettigheder og en bedre fordeling af verdens goder.

Blandt talerne var kursist på Andebølle Ungdomshøjskole Marie Berlev. Hun sagde:
Jeg har tænkt en del over, hvilket menneske, der befinder sig bag terrorhandlingerne, men mest af alt hvilket menneske, der befinder sig bag krigen, krigserklæringen?
– Hvad er det for en tankegang?
– Hvilket menneske kan tænke sådanne tanker?
– Det er for mig ufatteligt, latterligt. Det er som en vild actionfilm. En grotesk tankegang. En tankeløs, barnlig leg, en ren grusomhed.
– Det er som en ond tegnefilmshelt, der efter 20 minutters sendetid ikke skal leve videre med sine handlinger og kun skulle vise sin magt over verden, sin krigsliderlighed, sin dominans.
(Se hele Marie Berlevs tale her)

En anden af talerne, ligeledes en ung krigsmodstander, Anja Poulsen, sagde:
– Hver dag og nu hver time døgnet rundt falder bomberne over Afghanistan, spreder død, ødelæggelse, fortvivlelse og sult overfor det afghanske folk. USA’ s hævn for terrorbombningerne den 11. juni kan ikke forsvares. Det hører middelalderen til og vil blot udvikle en ny voldsspiral med nye uskyldige ofre. I et antal, ingen kan overskue.
– USA udfører en statsterrorisme, hæver sig op til at være verdens gud og formynder. De har ret til efter eget skøn at tugte og angribe andre lande og deres folk. De forsøger at tage verden som gidsel med truslen om enten er i med os og vores krig eller også er i med terroristerne og må tage konsekvenserne.
– Det er den værst tænkelige form for forebyggelse af terrorisme.
(Se hele Anja Poulsens tale her).

Netavisen 13. oktober 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne