AIDS eksploderet i Østeuropa

Befolkningen i de østeuropæiske lande og det tidligere Sovjetunionen mærker på talrige områder de negative konsekvenser af genrejsningen af privatkapitalismen. Et af de mange tvivlsomme fremskridt, der er fulgt i kølvandet på kapitalismens genrejsning, er spredningen af AIDS
Den stigende fattigdom – ‘forringelsen af økonomierne’, som det betegnes – udpeges som en af årsagerne.

Den kraftige vækst i antallet af AIDS-tilfælde betegnes som ‘ildevarslende’ i en rapport fra UNAIDS, FN’s AIDS-organisation, der blev offentliggjort op til FN’s ekstraordinære generalforsamling om Hiv og AIDS i New York.
Ifølge Karl L. Dehne, koordinator for UNAIDS i Central- og Østeuropa, er antallet af AIDS-tilfælde Østeuropa vokset fra 170.000 til 700.000.

Dehne siger, at forringelsen af økonomierne i mange central- og østeuropæiske lande har ført til kraftigt øget brug af narkotika og prostitution, der kan kædes direkte sammen med den voldsomme spredning af Hiv og AIDS.
I Rusland er der i dag mindst 2-3 millioner narkomaner og 120.000 mennesker, der har Hiv eller AIDS. Mange af de narko-prostituerede er kun 12-14 år gamle.

Det er faretruende, selvom der ikke er tale om en epidemi af samme omfang som i Afrika, hvor millioner af mennesker er ramt af AIDS – f.eks. en tredjedel af befolkningen alene i Botswana – og sygdommen er trængt ind i alle lag af samfundet og har undermineret de afrikanske landes muligheder for at arbejde sig ud af deres dybe fattigdom.
Men helt så slemt står det altså ikke til i Østeuropa og det tidligere Sovjet, mener koordinator Karl L. Dehne, som betegner de Hiv/Aidsramte, især narkomaner og prostistuerede, som ‘marginale grupper’.

Det ændrer ikke en tøddel ved kendsgerningerne.
De elendige sociale forhold, der er et resultat af råkapitalismens hærgen med massearbejdsløshed og forarmelse til følge, har haft fatale konsekvenser for den folkelige sundhed.
Den kapitalistiske følgesygdom, AIDS, har i løbet af 10 år udviklet sig til et alvorligt socialt problem. Et problem, der er i fortsat stærk vækst, der spreder sig i ilfart som en rådden kræftsvulst.

Netavisen 29. juni 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne