Barcelona: Verdensbanken blev væk – demonstranterne kom

Angiveligt af frygt for ‘voldelige demonstrationer’ aflyste Verdensbanken i sidste uge sit planlagte møde i Barcelona, der skulle være begyndt i dag mandag. Det er i stedet blevet forvandlet til en konference på internettet. Den danske udenrigsminister har dybt beklaget aflysningen.

Antiglobaliseringsdemonstranterne kom alligevel for at gennemføre protesterne mod verdensbanken. Lørdag med en alternativ økonomisk konference og en stor koncert lørdag aften. Søndag gennemførtes flere demonstrationer, og mandag morgen er en afsluttende manifestation planlagt ved børsen i Barcelona.

I demonstrationen søndag eftermiddag deltog mellem 30. og 50.000. Den stort set fredelige demonstration blev tilmed ifølge borgerlige medier uprovokeret angrebet af spansk uropoliti. 32 demonstranter blev såret, 19 arresteredes. Tusinder af demonstranter, en del med små børn, flygtede i panik, da politi bag skjolde borede sig ind i demonstrationen, vildt svingende med politistave og affyrende løse skud fra deres pistoler.

Ifølge repræsentanter for demonstrationsledelsen ‘Kampagnen mod Verdensbanken’ giver borgerlige medier som Associated Press for en gangs skyld en troværdig skildring af begivenhederne. AP skriver under overskriften ‘Antiglobaliserings-demonstranter angrebet af politi’:

“Marchen var stort set fredelig, men enkelte butiksvinduer langs ruten blev knust, deriblandt en McDonals-restaurant og en Swatch-forretning. …
Tusinder flere demonstranter sluttede sig til i en park, hvor det afsluttende møde holdtes. De havde lyttet fredeligt til talerne og råbt slagord, da politiet pludselig raidede plaza’en.
Politiet angreb mængden efter at en lille gruppe maskerede mænd og kvinder, der syntes at være agenter for politiet, indledte et slagsmål i parkens udkant lige ud for en opstillet række urobetjente foran politibiler. Nogle få dusin demonstranter blev trukket ind i volden’.

Provokatører på spil – så åbenlyst, at selv store borgerlige medier føler sig tvunget til at berette, hvordan politiet gik til angreb på en fredelig massemanifestation i Barcelona.
Hvis demonstrationerne ikke er voldelige, skal politiet (som handler efter politisk ordre) nok sørge for, at de bliver det!
Sådanne provokationer er forløberen for dramatiske indskrænkninger af ytringsfriheden.
Genua, der er vært for G8-topmødet i juli, er allerede nærmest en by i undtagelsestilstand.

Netavisen 25. juni 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne