Rusland: Strejker og protester mod sort arbejdmarkedslov

Den 5. juli behandler den russiske duma Putins ny arbejdsmarkedslov, dikteret af IMF og Verdensbanken. Efter lang tids udsættelse er et udkast forhandlet på plads mellem Putin-regeringen og en række håndplukkede systemstøttende fagforeninger, ikke mindst Forbundet af Uafhængige Fagforeninger i Rusland. Den ser dermed ud til at være sikret et flertal i dumaen.

Selv efter en række justeringer i forhold til det oprindelige udkastet, giver Putin-reformen, der er aftalt med IMF og Verdensbanken,. bl.a. arbejdsgiverne ret til at afskedigelser udenom fagforeningerne i modsætning til den nugældende lov. Den hæver arbejdsugen til 58 timer og tillader udbetaling af op til 20 pct. af lønnen i naturalier.

Den ny lov sætter de russiske arbejderes rettigheder tilbage til tiden før 1917. og har vakt voldsom modstand blandt arbejderne. Den 19. juni gennemførtes en omfattende aktionsdag over hele Rusland af en stor koalition af uafhængige fagforeninger, der blandt andet omfatter Zashcita Truda (‘Arbejdets Forsvar’}med hundredtusinder af medlemmer over hele Rusland, SotsProf , forbundet af lokomotivførere og jernbanearbejdere, og mange andre.

Der blev gennemført protester i Moskva og talrige andre steder, og blandt andet havnearbejderne i Det fjerne Østen, Murmansk, Novosíbirsk og det tidligere Leningrad nedlagde arbejdet

– Vi tror at fagforeninger i mindst 60 byer organiserede sådanne aktioner, og at mindst et hundrede tusind deltog, sagde Oleg Shein, medlem af dumaens arbejdsmarkedsudvalg til avisen The Moscow Times.

Protesterne var også en støtte til det udkast til en arbejdsmarkedslov, der er opkaldt efter Shein og kendt som ‘Shein-koden’, et af seks alternative forslag, som vil blive fremsat i dumaen. ‘Shein-koden’ er et udkast til sikring af arbejdernes rettigheder i det råkapitalistiske land. Det rummer bl.a. begrænsninger i retten til fyringer og foreslår en kraft forhøjelse af lønningerne på det enorme lavtlønsområde.

Se også
Ingen tilbagevenden til det 19. århundrede
Appel fra fagforeningskoalitionen mod den ny arbejdsmarkedslov

Se Zaschita Trudas (‘Arbejdets beskyttelse’)s indlæg på det 6. internationale faglige træf, Odense juni 2000:
Alexander Buidin: Tilbage til før 1917

Netavisen 21. juni 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne