Irland: Sag mod Sellafield

Irland har officielt erklæret, at det engelske atomaffaldbearbejdningsanlæg Sellafield kan blive et nyt Tjernobyl.
Regeringen har netop besluttet at indlede juridiske skridt mod UK fordi det nægter at udlevere vitale informationer om et planlagt nyt såkaldt MOX-bearbejdningsanlæg til godt 3 mia. kr. Den siger, at opbevaringen af højradioaktivt atomaffald i Sellafield er ‘usikker’ og udgør en ‘alvorlig fare’.

Sellafield udleder trods irske protester store mængder radioaktivt technetium 99 i Det irske Hav, og den engelske regering har erklæret, at der ikke findes noget alternativ hertil, så det vil fortsætte. Den irske erhvervsminister Joe Jacob betegner disse udledninger som en ‘åbenlys’ krænkelse af internationale aftaler.
Den norske miljøminister Siri Bjerke har tidligere forlangt Sellafield lukket på grund af udledningerne af det langsomt nedbrydelige technetium i Nordsøen, hvor koncentrationen er blevet seksdoblet siden 1996.

Netavisen 14. juni 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne