Fascister på nøgleposter i italiensk regering

Den korruptionsanklagede Silvio Berlusconi er igen italiensk regeringschef for den mest højrerabiate regering i noget EU-land med fascister og højreekstremister på centrale poster i kabinettet.

Regeringen trådte til i går – med Gianfranco Fini, leder af det tidligere erklærede nyfascistiske parti Nationalalliancen som vicepremierminister. Hans parti har ført Benito Mussolinis arvtagere ind i en ny tid, men erklærer nu, at det ikke er fascistisk mere. Det fik foruden den næsthøjeste regeringspost landbrugs-, miljø- og kommunikationsministeriet – med særligt henblik på EU’s landbrugspolitik, Kyoto-protokollen og reformen af dets statslige fjernsyn, som mediemagnaten Berlusconi endnu ikke har overtaget.

Det ekstremt højreorienterede Liga Nord, anført af Umberto Bossi, fik andre vigtige poster. Bossi blev minister for Rom, mens partifællen Roberto Castelli blev justitsminister. Han har lovet at slå hårdt ned på illegal indvandring, indbefattet at give kystvagten tilladelse til at skyde på folk, der søger at komme ind i landet. Og partiets næstformand Roberto Maroni overtog social- og arbejdsministeriet.
Liga Nord fik mindre end 4 pct. af stemmerne ved valget, men indtager en nøgleposition, der er afgørende for Berlusconis parlamentsflertal.

Berlusconis Forza Italia fik bl.a. finansministeriet, forsvar, kultur og indenrigsministeriet. Renato Ruggiero, en tidligere direktør for WTO, blev udenrigsminister, men den tidligere kristelige demokrat Rocco Buttiglione blev Europaminister.
Berlusconi støtter Bush’s missilforsvarsplan og vil også forlade Kyoto-aftalen.

Det er den mest rabiate højreorienterede regering i noget europæisk land siden den Franco-fascismens fald. Valgt på ‘demokratisk vis’ i et land, hvor statschefen ejer medierne!
Hverken EU eller de øvrige stats- og regeringschefer har i sinde at sanktionere mod en regering med notoriske (eks)fascister. Jörg Haider var ikke regeringsmedlem, da EU indledte sanktionerne mod Østrig. Og ikke bare det: EU eller ministerkollegerne har ikke ytret ét kritisk ord mod den kulsorte Berlusconi og hans moderne flok sortskjorter.

Netavisen 12. juni 2001

Se også Italiens rigeste mand regeringschef igen


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne