Columbia: Masseprotester mod IMF-diktat

Titusinder af arbejdere og studenter har demonstreret i Columbias hovedbyer i protest mod strukturtilpasningsprogrammer fra IMF. Henved 300.000 lærere og 125.000 sundhedsarbejdere har været i strejke siden maj. Nu har studenterne sluttet sig til.

I sidste uge gennemførtes en lang række protestdemonstrationer i de store byer mod en fatale mellem IMF og den columbianske regering om en budgetreform, som er ved at være færdigbehandlet i parlamentet, og som bl.a. vil betyde en betragtelig nedskæring af de offentlige udgifter i de fattige og krigsramte landområder.
Lærerne og sundhedsarbejderne har været i strejke eller gennemført ‘arbejd-langsomt’ aktioner siden strukturprogrammet, som gennemføres til gengæld for lån fra IMF blev fremsat. Lånet gøres afhængig af en reduktion af det columbianske statsbudget på 2,9 pct.

Store politistyrker med vandkanoner var udkommanderet i hovedstaden Bogota. De fleste demonstrationer forløb uden sammenstød, men i Bucaramanga kom det til sammenstød, da politiet ryddede demonstranternes vejblokade. I landets andenstørste by Medellin marcherede studenter gennem gaderne med et kæmpebanner med teksten ‘Yankier! Ud af Columbia – og resten af verden!”.

USA har givet hen ved 13 mia. kr. til Columbia, mest til militære formål for at nedkæmpe den langvarige guerillakrig, der er blevet forstærket gennem den senere tid, hvor den såkaldte ‘fredsproces’ nærmest er gået i stå. Den kontrarevolutionære terror fra dødspatruljerne er skyld i det største antal dræbte i de urolige landområder.
Massedemonstrationerne mod IMF understreger ligesom de tilsvarende i Tyrkiet, den voksende revolutionære krise, som udvikler sig i landet.

Netavisen 12. juni 2001

Læs også
Lærerstrejke i Columbia
Fagligt aktiv under Plan Columbia
Columbias Kommunistiske Parti (Marxister-Leninister) om ‘fredsprocessen’


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne