Irerne siger Nej til Nice

Irerne har sagt Nej tak til Nice-traktaten. Allerede tidligt på dagen stod det klart, at folkeafstemningen kunne ende med et Nej. Det endte med et kraftigt Nej på 54 pct. af de afgivne stemmer. Kun to af de 41 irske valgkredse kunne mønstre beskedne Ja-flertal – resten sendte Nice retur.

Det er et imponerende Nej, siger Dorte Grenaa, formand for Arbejderpartiet Kommunisterne. – De almindelige irere var oppe imod hele systemet. Ikke bare regeringen, men også opposionen i parlamentet gik ind for et Ja. Arbejdsgiverne og de store virksomheder. Og hele toppen af fagbevægelsen. Og tilmed de katolske bisper var enstemmige i anbefalingen af et Ja.
– Alligevel blev det et Nej, båret frem af arbejderne og de almindelige irere, som har forstået, at Nicetraktaten et kæmpeskridt i opbygningen af EU som en imperialistisk supermagt. Den militære opbygning kom til at spille en betydelig rolle i valgkampen.

Det irske nej vil ryste hele Nice-processen. Formelt betyder det, at hele traktaten er faldet.
– Danmark kan ikke ratificere en traktat, der er faldet – ingen kan. Der er ingen tvivl om, at det irske Nej vil styrke den folkelige modstand mod Nice-traktaten over hele Europa. Får folk endelig lov til at stemme, siger de Nej!, siger Dorte Grenaa.

Netavisen 8. juni 2001

Se også Nice i krise

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne