Så stemmer irerne om Nice

Samme dag som England afholder parlamentsvalg holder irerne som de eneste folkeafstemning om Nice-traktaten. Den 7. juni bliver der sagt ja eller nej – og ifølge meningsmålingerne bliver det et ja, selvom modstanden mod Unionen og Nice-traktaten er kraftigt voksende i den irske befolkning, som indtil nu har været blandt de mest tilfredse med medlemskabet. Det er utvivlsomt også en af grundene til, at de overhovedet får lov til at stemme om Nicetraktaten. Ingen andre regeringer eller parlamenter har lagt den ud til folkeafstemning.

Den irske regering fører selvfølgelig kampagne for et ja – og det samme gør de to oppositionspartier Fine Gael og Labour. De tre tilsammen har et solidt flertal i det irske parlament.
Blandt partierne repræsenteres Nej’et af Sinn Fein, IRAs politiske gren, De Grønne og Independents (Uafhængige).
Irlands katolske biskopper har samlet udtalt sig til fordel for et ja.

Ved en taktisk manøvre har regeringen forbundet afstemningen om Nice med to andre folkeafstemninger: om dødsstraf og et forfatningstillæg, der vil sikre anerkendelse af Den internationale krigsforbryderdomstol i Haag.

Netavisen 6. juni 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne