USA ud af Vieques: Modstanden styrkes i Caraibien

I Havana deltog Fidel Castro lørdag morgen i en protestdemonstration mod de amerikanske militærøvelser på den puertoricanske ø Vieques. Det var første gang de faste lørdagsdemonstrationer, der oftest har rettet sig mod USA’s politik over for Cuba, handlede om et andet land.
– Kampen om Vieques er blevet afgørende for Puerto Ricos frihed, sagde en leder af Puerto Ricos Uafhængighedsparti Fernando Martin. Den cubanske studenterleder Ernesto Fernandez erklærede det cubanske folks og ungdommens støtte til puertoricanerne, der forlanger, at den amerikanske flåde forlader øen.
Overalt i Caraibien vokser modstanden mod USAs brug af Vieques som øvelsesområde og som træningslejr for aggression – uden hensyn til befolkningen – mens domfældelserne efter de store demonstrationer sidst i april/begyndelsen af maj nu hagler ned.

Protester mod det amerikanske militær takseres meget hårdt ved de amerikanske domstole. En lang række fredsaktivister, som sidste november demonstrerede mod den militære udklækningsanstalt for kontrarevolutionær sabotage i Latinamerika, den berygtede School of The Americas, har netop modtaget hårde fængseldomme (Læs artikel her).
Over 180 blev arresteret under demonstrationerne på øvelsesområdet, og de fleste anklages for ‘ulovlig indtrængen’. Blandt de arresterede var demokraten Luis Gutierrez, medlem af repræsentanternes hus, Washington, og miljøsagføreren Robert F. Kennedy Jr.

Den kendte amerikanske præst Al Sharpton og tre amerikanske politikere fik onsdag fængselsdomme, efter de anholdtes 1. maj, og er nu blevet overført til New York til afsoning. Sharpton fik 90 dage, mens medlemmet af byrådet i New York Adolfo Carrion, af New Yorks senat Jose Rivera og lederen af Det demokratiske Parti i Bronx Roberto Ramirez fik 40 dage hver. De har alle appelleret.

Siden den 24-årige civile sikkerhedsvagt David Sanes blev dræbt af en vildfaren bombe i april 1999 er den puertoricanske modstand mod den faktiske amerikanske besættelse af Vieques blevet stadig kraftigere. En af de prominente modstandere er Ruben Barrios, lederen af Puerto Ricos Uafhængighedsparti. Han har tidligere været arresteret i forbindelse med, at han slog sig ned og ‘camperede’ i næsten et år på det sted, hvor Sanes blev dræbt.
Den 16. maj blev han idømt 4 måneders fængsel for den ny protest.

Blandt virkningerne af de amerikanske øvelsesbombninger, som puertoricanerne protesterer imod, er høje kræfttal, hjerteproblemer og grov miljøødelæggelse.

Netavisen 26. maj 2001

Læs også Vieques – udgangspunkt for aggression

Hjemeside for modstanden www.viequeslibre.org


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne